sos wołowo-selerowy do tłuczonych ziemniaków

Klasyczne połączenie delikatnego mięsa i ulubionego przystawki! Sos do tłuczonych ziemniaków wołowych z warzywami przypadnie do gustu absolutnie każdemu. Miękka wołowina, smażona i duszona w dużej ilości warzyw, okazuje się niesamowita, a delikatne puree ziemniaczane polane sosem nabierają zupełnie nowego smaku. Po wypróbowaniu tej kombinacji raz nie będziesz chciał przestać. Danie stanie się jednym z ulubionych w rodzinie!
UrmidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 9 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 24 % 4 g
90 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

wybór mięsa jest jednym z najważniejszych etapów gotowania wołowiny. Kawałki cięte wzdłuż kości prawdopodobnie będą sztywne. Do sosu najlepiej wziąć miąższ lub polędwicę.

kroimy mięso umyte pod bieżącą wodą i suszone ręcznikiem papierowym w poprzek włókien jak kotlety. Każdy z powstałych kawałków jest lekko uderzany młotkiem kuchennym i krojony w paski lub dowolne małe kawałki.

na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny (połowę). Gdy osiągnie maksymalną temperaturę, Wrzuć wołowinę i usmaż mięso na dużym ogniu. Jest to maksymalna moc, która pozwoli kawałkom usmażyć się na wierzchu i uszczelnić sok, aby uzyskać miękkość w środku. Gdy mięso jest wystarczająco usmażone, przenieś je na talerz. Nie prześwietlamy ognia - w środku mięso zostanie ugotowane podczas duszenia z warzywami.

podczas smażenia mięsa robimy warzywa. Obierz cebulę i marchewkę, umyj, pokrój. Cebulę najlepiej pokroić w mniejsze kostki lub ćwiartki pierścieni, ale marchewki wyglądają dobrze na dość duże kawałki - ćwiartki kół będą idealnym rozwiązaniem. Seler kroimy w cienkie paski, a czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez prasę. Dodaj pozostały olej roślinny na patelnię, gdy mięso jest już rozładowane na talerz i wyślij tam warzywa. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.

po 7 minutach dodaj mąkę, dobrze wymieszaj masę i wlej koncentrat pomidorowy. Ponownie wymieszaj, dodaj bulion, trzymaj w ogniu przez kilka minut, wszystko dobrze mieszając. Zwracamy smażoną wołowinę, dodajemy zioła, przyprawiamy przyszłe danie ulubionymi przyprawami, solą. Pamiętaj, aby spróbować i dostosować ilość soli i przypraw. Doprowadzić masę do wrzenia i przykryć pokrywką. Dusić sos na małym ogniu przez około 40 minut-aż sos będzie gęsty, a mięso wystarczająco miękkie. Jeśli po tym czasie mięso pozostanie twarde, możesz zwiększyć czas gotowania.

podczas duszenia wołowiny można gotować ziemniaki.

rozłóż kilka łyżek gorących tłuczonych ziemniaków na talerzu, polej grubym sosem wołowym i natychmiast podawaj. Nie zapomnij udekorować gotowego dania posiekanymi liśćmi pietruszki. Ciesz się wspaniałym połączeniem mięsa, sosu i przystawki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy