skład / składniki
metoda gotowania
wybór mięsa jest jednym z najważniejszych etapów gotowania wołowiny. Kawałki cięte wzdłuż kości prawdopodobnie będą sztywne. Do sosu najlepiej wziąć miąższ lub polędwicę.
kroimy mięso umyte pod bieżącą wodą i suszone ręcznikiem papierowym w poprzek włókien jak kotlety. Każdy z powstałych kawałków jest lekko uderzany młotkiem kuchennym i krojony w paski lub dowolne małe kawałki.
na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny (połowę). Gdy osiągnie maksymalną temperaturę, Wrzuć wołowinę i usmaż mięso na dużym ogniu. Jest to maksymalna moc, która pozwoli kawałkom usmażyć się na wierzchu i uszczelnić sok, aby uzyskać miękkość w środku. Gdy mięso jest wystarczająco usmażone, przenieś je na talerz. Nie prześwietlamy ognia - w środku mięso zostanie ugotowane podczas duszenia z warzywami.
podczas smażenia mięsa robimy warzywa. Obierz cebulę i marchewkę, umyj, pokrój. Cebulę najlepiej pokroić w mniejsze kostki lub ćwiartki pierścieni, ale marchewki wyglądają dobrze na dość duże kawałki - ćwiartki kół będą idealnym rozwiązaniem. Seler kroimy w cienkie paski, a czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez prasę. Dodaj pozostały olej roślinny na patelnię, gdy mięso jest już rozładowane na talerz i wyślij tam warzywa. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
po 7 minutach dodaj mąkę, dobrze wymieszaj masę i wlej koncentrat pomidorowy. Ponownie wymieszaj, dodaj bulion, trzymaj w ogniu przez kilka minut, wszystko dobrze mieszając. Zwracamy smażoną wołowinę, dodajemy zioła, przyprawiamy przyszłe danie ulubionymi przyprawami, solą. Pamiętaj, aby spróbować i dostosować ilość soli i przypraw. Doprowadzić masę do wrzenia i przykryć pokrywką. Dusić sos na małym ogniu przez około 40 minut-aż sos będzie gęsty, a mięso wystarczająco miękkie. Jeśli po tym czasie mięso pozostanie twarde, możesz zwiększyć czas gotowania.
podczas duszenia wołowiny można gotować ziemniaki.
rozłóż kilka łyżek gorących tłuczonych ziemniaków na talerzu, polej grubym sosem wołowym i natychmiast podawaj. Nie zapomnij udekorować gotowego dania posiekanymi liśćmi pietruszki. Ciesz się wspaniałym połączeniem mięsa, sosu i przystawki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g