skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Filety z mintaja wyjąć z zamrażarki z wyprzedzeniem i całkowicie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Następnie połóż na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Krok 2:
Pokrój rybę na porcje i posyp obie strony sokiem z cytryny.
Krok 3:
Następnie przygotuj dwa talerze. W jednym z nich posyp bułką tartą. W innym rozbij jajka i dodaj trochę soli i przyprawy do ryb do smaku. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Zanurz każdy kawałek fileta rybnego w jajku, a następnie zwiń w bułce tartej.
Krok 4:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż panierowane kawałki ryby. Zrób średni ogień i smaż przez 2-3 minuty na złoty kolor.
Krok 5:
Następnie delikatnie odwróć łopatką na drugą stronę. I smaż przez 2-3 minuty.
Krok 6:
Wyjmij gotową rybę z patelni i rozłóż na przygotowanych papierowych serwetkach, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Do smażonej ryby najlepszym dodatkiem będą tłuczone ziemniaki. Smacznego!
mintaj z łatwością można przypisać dietetycznemu gatunkowi ryb. Jego smak jest praktycznie neutralny,więc można mu nadać dowolny smak. Do ryb najczęściej dodaję gotowy zestaw przypraw do ryb, w których wszystkie składniki są doskonale dobrane i pozytywnie wpływają na smak gotowego dania.
w sklepie mintaj jest najczęściej sprzedawany w postaci zamrożonej. I tutaj, podczas rozmrażania, musisz działać poprawnie. Nie wolno umieszczać ryb pod strumieniem gorącej wody. Przy takim rozmrażaniu szokowym włókna ryb zaczną się kruszyć. Najlepiej wyjąć rybę wieczorem i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Z pewnością jest długi, ale wynik jest tego wart.
mintaja można gotować na różne sposoby-smażyć, dusić lub piec.
kieruj się gustami i zainteresowaniami swojej rodziny.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Filet z mintaja - 72 kcal/100g