filet z mintaja w cieście i bułce tartej na patelni

bardzo smaczna i aromatyczna wersja smażonej ryby! Wiele osób nie lubi gotować mintaja, ponieważ filet rozpada się podczas smażenia. Ale jeśli prawidłowo panierujesz rybę, nic takiego się nie wydarzy. I jak to zrobić, aby było schludne i smaczne - powiem ci teraz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 16 % 4 g
132 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filety z mintaja wyjąć z zamrażarki z wyprzedzeniem i całkowicie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Następnie połóż na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój rybę na porcje i posyp obie strony sokiem z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie przygotuj dwa talerze. W jednym z nich posyp bułką tartą. W innym rozbij jajka i dodaj trochę soli i przyprawy do ryb do smaku. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Zanurz każdy kawałek fileta rybnego w jajku, a następnie zwiń w bułce tartej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż panierowane kawałki ryby. Zrób średni ogień i smaż przez 2-3 minuty na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie delikatnie odwróć łopatką na drugą stronę. I smaż przez 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotową rybę z patelni i rozłóż na przygotowanych papierowych serwetkach, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Do smażonej ryby najlepszym dodatkiem będą tłuczone ziemniaki. Smacznego!

mintaj z łatwością można przypisać dietetycznemu gatunkowi ryb. Jego smak jest praktycznie neutralny,więc można mu nadać dowolny smak. Do ryb najczęściej dodaję gotowy zestaw przypraw do ryb, w których wszystkie składniki są doskonale dobrane i pozytywnie wpływają na smak gotowego dania.
w sklepie mintaj jest najczęściej sprzedawany w postaci zamrożonej. I tutaj, podczas rozmrażania, musisz działać poprawnie. Nie wolno umieszczać ryb pod strumieniem gorącej wody. Przy takim rozmrażaniu szokowym włókna ryb zaczną się kruszyć. Najlepiej wyjąć rybę wieczorem i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Z pewnością jest długi, ale wynik jest tego wart.
mintaja można gotować na różne sposoby-smażyć, dusić lub piec.
kieruj się gustami i zainteresowaniami swojej rodziny.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Filet z mintaja - 72   kcal/100g

Podobne przepisy