serniki z suszonymi śliwkami w piekarniku

suszone śliwki to idealne nadzienie do serników. Nie jestem wielkim fanem suszonych owoców. Najczęściej używam ich do sałatek lub wypieków. Jednak pewnego dnia natknąłem się na ciekawy przepis na serniki, które są najpierw smażone, a następnie pieczone. W połączeniu z suszonymi śliwkami serniki okazały się niezwykle smaczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 14 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 44 % 17 g
198 kcal
IG: 0 / 29 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować pyszne serniki ze śliwkami, potrzebujemy: Twaróg (zawartość tłuszczu co najmniej 5%), suszone śliwki, duże jajko, kasza manna, cukier, cukier waniliowy z naturalną wanilią, proszek do pieczenia i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śliwki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 8-10 minut. Następnie spuść wodę. Jeśli suszone śliwki z pestkami, usuń je.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj twaróg widelcem lub przetrzyj przez sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy i sól do twarogu. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnym pojemniku wymieszaj semolinę i proszek do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej semolinę z proszkiem do pieczenia do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój śliwki na małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj posiekane suszone śliwki do masy twarogowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Panierka. Do panierowania potrzebujesz mąki. Użyłem pszenicy, ale lepiej ryżu. Dzięki niemu serniki okażą się bardziej miękkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z powstałej masy uformuj małe serniki i zwiń je w mące.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż serniki na dużym ogniu z obu stron, aż pojawi się złoty kolor. Lepiej jest obrócić serniki dwiema łopatkami lub szpatułką i widelcem, ponieważ konsystencja ciasta jest dość miękka. Dlatego, aby serniki zachowały swój równy Okrągły kształt, lepiej je obrócić, trzymając je drugim urządzeniem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie przenieś serniki na blachę wyłożoną pergaminem i gotuj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 6 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś gotowe serniki na talerz. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem. Możesz podawać ze skondensowanym mlekiem, miodem, dżemem, różnymi słodkimi sosami lub po prostu ze śmietaną. Smacznego!

serniki nie mogą być pieczone w piekarniku i można to zrobić tylko przez smażenie na patelni. Ale do tego serniki nie powinny być zbyt duże i grube, w przeciwnym razie spalą się na wierzchu i nie będą pieczone w środku.
możesz ugotować te same serniki w inny sposób: zawiń suszone śliwki wewnątrz sernika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy