skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować pyszne serniki ze śliwkami, potrzebujemy: Twaróg (zawartość tłuszczu co najmniej 5%), suszone śliwki, duże jajko, kasza manna, cukier, cukier waniliowy z naturalną wanilią, proszek do pieczenia i sól.
Krok 2:
Śliwki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 8-10 minut. Następnie spuść wodę. Jeśli suszone śliwki z pestkami, usuń je.
Krok 3:
Zetrzyj twaróg widelcem lub przetrzyj przez sito.
Krok 4:
Dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy i sól do twarogu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
W osobnym pojemniku wymieszaj semolinę i proszek do pieczenia.
Krok 6:
Wlej semolinę z proszkiem do pieczenia do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Pokrój śliwki na małe kawałki.
Krok 8:
Dodaj posiekane suszone śliwki do masy twarogowej.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Panierka. Do panierowania potrzebujesz mąki. Użyłem pszenicy, ale lepiej ryżu. Dzięki niemu serniki okażą się bardziej miękkie.
Krok 11:
Z powstałej masy uformuj małe serniki i zwiń je w mące.
Krok 12:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż serniki na dużym ogniu z obu stron, aż pojawi się złoty kolor. Lepiej jest obrócić serniki dwiema łopatkami lub szpatułką i widelcem, ponieważ konsystencja ciasta jest dość miękka. Dlatego, aby serniki zachowały swój równy Okrągły kształt, lepiej je obrócić, trzymając je drugim urządzeniem.
Krok 13:
Następnie przenieś serniki na blachę wyłożoną pergaminem i gotuj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 6 minut.
Krok 14:
Przenieś gotowe serniki na talerz. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem. Możesz podawać ze skondensowanym mlekiem, miodem, dżemem, różnymi słodkimi sosami lub po prostu ze śmietaną. Smacznego!
serniki nie mogą być pieczone w piekarniku i można to zrobić tylko przez smażenie na patelni. Ale do tego serniki nie powinny być zbyt duże i grube, w przeciwnym razie spalą się na wierzchu i nie będą pieczone w środku.
możesz ugotować te same serniki w inny sposób: zawiń suszone śliwki wewnątrz sernika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g