skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mięso mielone w dyni w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Do mięsa mielonego wziąłem mięso wieprzowe, ale ogólnie można użyć dowolnego innego mięsa-wołowiny, kurczaka, indyka. Dynia jest lepsza dla małych rozmiarów.
Krok 2:
Zrób mięso mielone, przewijając mięso przez maszynkę do mięsa. Możesz wziąć gotowe mięso mielone, ale domowe okazuje się znacznie smaczniejsze. Sól i pieprz mięso mielone, możesz dodać sól Adyghe lub dowolne przyprawy do mięsa.
Krok 3:
Ryż opłucz, zalej gorącą wodą i gotuj na kuchence, aż będzie do połowy ugotowany. W razie potrzeby ryż można zastąpić dowolnym innym zbożem lub w ogóle go nie dodawać. Wrzuć ryż na sito i pozwól płynowi spłynąć.
Krok 4:
Umyj dynię i odetnij pokrywkę. Łyżką wyjmij miąższ z nasionami. Robiąc to, Usuń trochę bardziej twardej części miąższu ze ścian dyni.
Krok 5:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Smażyć do przezroczystości na oleju roślinnym.
Krok 6:
Drobno posiekaj posiekaną miąższ dyni i wyślij do cebuli na patelnię. Smaż wszystko do połowy ugotowane na małym ogniu.
Krok 7:
Połącz mięso mielone, gotowany ryż i smażoną cebulę z dynią. Wymieszaj nadzienie, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Nadziewaj dynię przygotowanym nadzieniem z mięsa mielonego i przykryj wyciętą pokrywką.
Krok 9:
Owinąć dynię dwiema warstwami folii (błyszczącą stroną do wewnątrz). Umieść owiniętą folią dynię w naczyniu do pieczenia lub na patelni i wyślij do piekarnika.
Krok 10:
Piecz dynię w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmij go, pozwól mu trochę ostygnąć i zdejmij folię. Podawaj dynię do stołu jako całość. Wygląda bardzo imponująco i niebanalnie. Następnie odetnij porcję każdemu gościowi. Dynia jest dobrze cięta (w plasterki), mięso mielone zachowuje swój kształt i nie kruszy się. Dynia jest bardzo miękka i stanowi doskonały dodatek do pieczonego mięsa mielonego. Smacznego!
bardzo dobrze to danie łączy się ze śmietaną lub sosem śmietanowo-czosnkowym, który można podawać jako dodatek do Dania.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g