farsz w dyni pieczony w piekarniku

spektakularny, aromatyczny, satysfakcjonujący i bardzo smaczny! Mięso mielone w dyni pieczone w piekarniku to niezwykłe danie z oryginalnym podaniem bezpośrednio w dyni. Okazuje się, że dwa w jednym-zarówno mięso, jak i przystawka z pieczonej soczystej miąższu dyni. Nadaje się zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczną ucztę.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 57 % 8 g
62 kcal
IG: 0 / 13 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mięso mielone w dyni w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Do mięsa mielonego wziąłem mięso wieprzowe, ale ogólnie można użyć dowolnego innego mięsa-wołowiny, kurczaka, indyka. Dynia jest lepsza dla małych rozmiarów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób mięso mielone, przewijając mięso przez maszynkę do mięsa. Możesz wziąć gotowe mięso mielone, ale domowe okazuje się znacznie smaczniejsze. Sól i pieprz mięso mielone, możesz dodać sól Adyghe lub dowolne przyprawy do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż opłucz, zalej gorącą wodą i gotuj na kuchence, aż będzie do połowy ugotowany. W razie potrzeby ryż można zastąpić dowolnym innym zbożem lub w ogóle go nie dodawać. Wrzuć ryż na sito i pozwól płynowi spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj dynię i odetnij pokrywkę. Łyżką wyjmij miąższ z nasionami. Robiąc to, Usuń trochę bardziej twardej części miąższu ze ścian dyni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Smażyć do przezroczystości na oleju roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj posiekaną miąższ dyni i wyślij do cebuli na patelnię. Smaż wszystko do połowy ugotowane na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz mięso mielone, gotowany ryż i smażoną cebulę z dynią. Wymieszaj nadzienie, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nadziewaj dynię przygotowanym nadzieniem z mięsa mielonego i przykryj wyciętą pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Owinąć dynię dwiema warstwami folii (błyszczącą stroną do wewnątrz). Umieść owiniętą folią dynię w naczyniu do pieczenia lub na patelni i wyślij do piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz dynię w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmij go, pozwól mu trochę ostygnąć i zdejmij folię. Podawaj dynię do stołu jako całość. Wygląda bardzo imponująco i niebanalnie. Następnie odetnij porcję każdemu gościowi. Dynia jest dobrze cięta (w plasterki), mięso mielone zachowuje swój kształt i nie kruszy się. Dynia jest bardzo miękka i stanowi doskonały dodatek do pieczonego mięsa mielonego. Smacznego!

bardzo dobrze to danie łączy się ze śmietaną lub sosem śmietanowo-czosnkowym, który można podawać jako dodatek do Dania.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy