skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź rozmrożone przegrzebki, spłucz wodą. Pozostaw do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
Krok 2:
Wlej oliwę z oliwek 20-30 ml na rozgrzaną patelnię. Dodaj 1-2 ząbki (możesz zmiażdżyć nożem, aby uzyskać więcej smaku i soku,lub pokroić na małe kawałki). Dodaj 1-2 gałązki rozmarynu. Pozwól, aby smaki składników się ujawniły .smażyć czosnek na złoty kolor
Krok 3:
Dodaj przegrzebki.smażyć przez 30-60 sekund z każdej strony. ❗Bardzo ważne jest, aby nie prześwietlać przegrzebków.w przeciwnym razie będą gumowe,jak kałamarnica.
Krok 4:
Dodaj sos sojowy.dajemy 1-1, 5 minuty na odparowanie. Danie jest gotowe.do syta.smacznie.pożyteczny.
jeden sekret mojego gotowania:po wlaniu sosu sojowego możesz przykryć przez ostatnie półtorej minuty gotowania,a staną się jeszcze bardziej soczyste i puszyste. Ale pamiętaj, nie prześwietlaj, jeśli nie chcesz żuć gumy
w kuchni europejskiej i azjatyckiej przegrzebki są równie wysoko cenione. Można je dusić i piec z innymi warzywami, dodawać do ryżu i makaronu, gotować wykwintne zupy i marynować w pikantnym sosie. Przegrzebek praktycznie nie zawiera tłuszczu i węglowodanów, ale jest niezwykle bogaty w białko.
W 100 g przegrzebków mniej niż 100 kcal. A kolejne 100 g filetów z przegrzebków stanowi 150 razy więcej jodu niż 100 g wołowiny. I to nie licząc innych przydatnych pierwiastków śladowych-kobaltu, magnezu, cynku. Przegrzebek jest rekordzistą pod względem zawartości witaminy B12 niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
jeśli przegrzebki są świeże i odpowiednio ugotowane, są delikatne i mają morski smak (jak małże)..................................................................................................................................................................................................................................................................................
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Przegrzebek - 88 kcal/100g