najdelikatniejsze przegrzebki z sosem sojowym i rozmarynem

najdelikatniejsze przegrzebki pod sosem sojowym. Łatwy w przygotowaniu.do syta.nie kaloryczne. Spożywać codziennie 2-3 szt. Przegrzebki obniżają poziom cholesterolu i ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu tego dania jest prawidłowe rozmrożenie przegrzebków.
Sweet bitterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 25 % 9 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź rozmrożone przegrzebki, spłucz wodą. Pozostaw do wyschnięcia na ręczniku papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej oliwę z oliwek 20-30 ml na rozgrzaną patelnię. Dodaj 1-2 ząbki (możesz zmiażdżyć nożem, aby uzyskać więcej smaku i soku,lub pokroić na małe kawałki). Dodaj 1-2 gałązki rozmarynu. Pozwól, aby smaki składników się ujawniły .smażyć czosnek na złoty kolor

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przegrzebki.smażyć przez 30-60 sekund z każdej strony. ❗Bardzo ważne jest, aby nie prześwietlać przegrzebków.w przeciwnym razie będą gumowe,jak kałamarnica.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sos sojowy.dajemy 1-1, 5 minuty na odparowanie. Danie jest gotowe.do syta.smacznie.pożyteczny.

jeden sekret mojego gotowania:po wlaniu sosu sojowego możesz przykryć przez ostatnie półtorej minuty gotowania,a staną się jeszcze bardziej soczyste i puszyste. Ale pamiętaj, nie prześwietlaj, jeśli nie chcesz żuć gumy

w kuchni europejskiej i azjatyckiej przegrzebki są równie wysoko cenione. Można je dusić i piec z innymi warzywami, dodawać do ryżu i makaronu, gotować wykwintne zupy i marynować w pikantnym sosie. Przegrzebek praktycznie nie zawiera tłuszczu i węglowodanów, ale jest niezwykle bogaty w białko.
W 100 g przegrzebków mniej niż 100 kcal. A kolejne 100 g filetów z przegrzebków stanowi 150 razy więcej jodu niż 100 g wołowiny. I to nie licząc innych przydatnych pierwiastków śladowych-kobaltu, magnezu, cynku. Przegrzebek jest rekordzistą pod względem zawartości witaminy B12 niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
jeśli przegrzebki są świeże i odpowiednio ugotowane, są delikatne i mają morski smak (jak małże)..................................................................................................................................................................................................................................................................................

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Przegrzebek - 88   kcal/100g

Podobne przepisy