skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Proces gotowania zostanie uproszczony i przyspieszony, jeśli masz pod ręką gotowe schłodzone lub rozmrożone mięso mielone. Lepiej jest użyć mielonego mięsa wołowego i wieprzowego i konieczne jest, aby wieprzowina była z warstwą tłuszczu, w tym przypadku danie okaże się tłuste, soczyste i bardzo smaczne. Jeśli czas na to pozwala, mięso mielone można przygotować samodzielnie ze świeżego mięsa, zmielić w maszynce do mięsa. Łączymy mięso mielone z solą, czarnym pieprzem i inną przyprawą do smaku, mieszamy.
umyj paprykę, pokrój ją na dwie części, usuń nasiona i łodygę, pokrój miąższ na długie paski. Jakiego koloru używa się papryki, nie ma znaczenia, w każdym razie nada potrawie jasność i przyjemny smak.
obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smażyć cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta na średnim ogniu.
rozłóż ugotowane mięso mielone na cebuli. Kontynuujemy smażenie cebuli z mielonym mięsem na średnim ogniu, rozbijając grudki mielonego mięsa szpatułką i mieszając je, aby mięso mielone było szybko i równomiernie usmażone. O gotowości mięsa świadczy zmiana koloru mięsa mielonego z czerwonego na biały lub brązowy w zależności od użytego mięsa. Smażyć mięso mielone przez około 8 minut.
równolegle gotujemy makaron. Makaron można stosować w dowolnym kształcie, najważniejsze jest to, że z pszenicy durum. Makaron zanurzamy we wrzącej osolonej wodzie i gotujemy do stanu al dente, czyli do połowy ugotowanego, z reguły czas ten wynosi 8 minut. Spuść wodę, włóż makaron do durszlaka.
następnie dodaj paprykę do patelni z mięsem mielonym. Po kilku minutach smażenia mięsa mielonego z papryką włóż koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj duszenie przez około 5 minut, możesz przykryć patelnię pokrywką, ale nie zapomnij okresowo mieszać. Przenieś makaron na patelnię z mięsem mielonym, wymieszaj. Nadal smażymy je razem przez około 5-7 minut. Smakujemy danie, w razie potrzeby solimy lub pieprzymy, posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami.
kompletne, smaczne i satysfakcjonujące danie jest gotowe. Okazuje się, że mięso i przystawka razem. Do tego dania można dodatkowo podać sałatkę warzywną lub świeże lub konserwowane warzywa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g