makaron z mielonym mięsem i papryką

Super proste i super szybkie danie dla "leniwych". W dni robocze nie ma wystarczająco dużo czasu i energii na przygotowanie skomplikowanych potraw. W takich przypadkach pomogą przepisy z kategorii szybkich. Na przykład przygotowanie makaronu z mięsem mielonym i papryką zajmie osobiście 15 minut, a pyszne, satysfakcjonujące danie jest gotowe.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 53 % 26 g
264 kcal
IG: 12 / 88 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

Przygotuj składniki. Proces gotowania zostanie uproszczony i przyspieszony, jeśli masz pod ręką gotowe schłodzone lub rozmrożone mięso mielone. Lepiej jest użyć mielonego mięsa wołowego i wieprzowego i konieczne jest, aby wieprzowina była z warstwą tłuszczu, w tym przypadku danie okaże się tłuste, soczyste i bardzo smaczne. Jeśli czas na to pozwala, mięso mielone można przygotować samodzielnie ze świeżego mięsa, zmielić w maszynce do mięsa. Łączymy mięso mielone z solą, czarnym pieprzem i inną przyprawą do smaku, mieszamy.
umyj paprykę, pokrój ją na dwie części, usuń nasiona i łodygę, pokrój miąższ na długie paski. Jakiego koloru używa się papryki, nie ma znaczenia, w każdym razie nada potrawie jasność i przyjemny smak.
obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smażyć cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta na średnim ogniu.
rozłóż ugotowane mięso mielone na cebuli. Kontynuujemy smażenie cebuli z mielonym mięsem na średnim ogniu, rozbijając grudki mielonego mięsa szpatułką i mieszając je, aby mięso mielone było szybko i równomiernie usmażone. O gotowości mięsa świadczy zmiana koloru mięsa mielonego z czerwonego na biały lub brązowy w zależności od użytego mięsa. Smażyć mięso mielone przez około 8 minut.
równolegle gotujemy makaron. Makaron można stosować w dowolnym kształcie, najważniejsze jest to, że z pszenicy durum. Makaron zanurzamy we wrzącej osolonej wodzie i gotujemy do stanu al dente, czyli do połowy ugotowanego, z reguły czas ten wynosi 8 minut. Spuść wodę, włóż makaron do durszlaka.
następnie dodaj paprykę do patelni z mięsem mielonym. Po kilku minutach smażenia mięsa mielonego z papryką włóż koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj duszenie przez około 5 minut, możesz przykryć patelnię pokrywką, ale nie zapomnij okresowo mieszać. Przenieś makaron na patelnię z mięsem mielonym, wymieszaj. Nadal smażymy je razem przez około 5-7 minut. Smakujemy danie, w razie potrzeby solimy lub pieprzymy, posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami.
kompletne, smaczne i satysfakcjonujące danie jest gotowe. Okazuje się, że mięso i przystawka razem. Do tego dania można dodatkowo podać sałatkę warzywną lub świeże lub konserwowane warzywa.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy