duszona kapusta z marchewką i cebulą

podstawowy przepis na tak ukochane przez wielu danie. Proste-nie znaczy złe! W odniesieniu do tego przepisu jest to absolutna prawda. Ten budżetowy przepis nie jest nigdzie łatwiejszy, a wynik przekracza oczekiwania. Łatwe danie wegetariańskie. Niskokaloryczny, wspaniały smak!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszoną kapustę z marchewką i cebulą? Z głowy białej kapusty usuń kilka górnych arkuszy. Z reguły są zwiotczałe i niezbyt nadające się do jedzenia. Pokrój warzywo w cienkie, długie paski. Rozgrzej patelnię na wysokim ogniu i wlej olej słonecznikowy. Rozgrzej olej i włóż kapustę na patelnię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki umyj, obierz i posiekaj w paski. Zamiast tego możesz zetrzeć marchewki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię dodać5 marchewki. Wlej szklankę wrzącej wody lub gorącej wody. Uważaj, aby się nie poparzyć, ponieważ wrząca woda natychmiast zacznie aktywnie odparowywać. Lepiej nie używać tutaj zimnej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Przenieś cebulę na patelnię. Dodaj liść laurowy i posyp suszonymi ziołami do smaku. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego. Mieszaj i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez dwadzieścia minut na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sok z cytryny na patelnię. Lepiej wycisnąć sok przez sitko, aby zniwelować wnikanie pestek cytryny do naczynia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostatnim krokiem w przygotowaniu tego dania jest dodanie granulowanego cukru. Dokładnie wymieszaj naczynie i dusić na małym ogniu przez czterdzieści minut.

ze względu na to, że kapusta jest pokrojona w cienkie, długie paski, będzie gotowa wystarczająco szybko. Ale ogólnie rzecz biorąc, im dłużej kapusta jest duszona, tym smaczniejszy, moim zdaniem, okazuje się. Staje się jeszcze bardziej miękki i delikatny. Gama smakowa jest harmonijna.
ze względu na niską kaloryczność duszona kapusta z marchewką i cebulą przypadnie do gustu tym, którzy dbają o swoje zdrowie.
może być oferowany dzieciom jako dodatek lub samodzielne danie.
danie jest idealne jako lekka kolacja w połączeniu ze szklanką niskotłuszczowego kefiru.
bardzo mi się podoba. Mogę go zjeść bardzo dużo. Swoją rolę odgrywa moja miłość do warzyw. Ale wszyscy moi domownicy chętnie traktują to danie i często proszą o suplementy. Myślę, że zalety są bardzo obiektywne.
smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy