skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić duszoną kapustę z marchewką i cebulą? Z głowy białej kapusty usuń kilka górnych arkuszy. Z reguły są zwiotczałe i niezbyt nadające się do jedzenia. Pokrój warzywo w cienkie, długie paski. Rozgrzej patelnię na wysokim ogniu i wlej olej słonecznikowy. Rozgrzej olej i włóż kapustę na patelnię.
Krok 2:

Marchewki umyj, obierz i posiekaj w paski. Zamiast tego możesz zetrzeć marchewki na grubej tarce.
Krok 3:

Na patelnię dodać5 marchewki. Wlej szklankę wrzącej wody lub gorącej wody. Uważaj, aby się nie poparzyć, ponieważ wrząca woda natychmiast zacznie aktywnie odparowywać. Lepiej nie używać tutaj zimnej wody.
Krok 4:

Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Przenieś cebulę na patelnię. Dodaj liść laurowy i posyp suszonymi ziołami do smaku. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego. Mieszaj i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez dwadzieścia minut na małym ogniu.
Krok 5:

Dodaj sok z cytryny na patelnię. Lepiej wycisnąć sok przez sitko, aby zniwelować wnikanie pestek cytryny do naczynia.
Krok 6:

Ostatnim krokiem w przygotowaniu tego dania jest dodanie granulowanego cukru. Dokładnie wymieszaj naczynie i dusić na małym ogniu przez czterdzieści minut.
ze względu na to, że kapusta jest pokrojona w cienkie, długie paski, będzie gotowa wystarczająco szybko. Ale ogólnie rzecz biorąc, im dłużej kapusta jest duszona, tym smaczniejszy, moim zdaniem, okazuje się. Staje się jeszcze bardziej miękki i delikatny. Gama smakowa jest harmonijna.
ze względu na niską kaloryczność duszona kapusta z marchewką i cebulą przypadnie do gustu tym, którzy dbają o swoje zdrowie.
może być oferowany dzieciom jako dodatek lub samodzielne danie.
danie jest idealne jako lekka kolacja w połączeniu ze szklanką niskotłuszczowego kefiru.
bardzo mi się podoba. Mogę go zjeść bardzo dużo. Swoją rolę odgrywa moja miłość do warzyw. Ale wszyscy moi domownicy chętnie traktują to danie i często proszą o suplementy. Myślę, że zalety są bardzo obiektywne.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g



