skład / składniki
metoda gotowania
1. W głębokim naczyniu rozbijamy jajka mikserem lub trzepaczką, im wygodniej, ubijamy na dobrą, bujną pianę. Dodaj cukier i dodaj sól, kontynuuj ubijanie, aż kryształy się rozpuszczą.
2. Wlej połowę mleka stopniowo do mieszanki jajecznej i bez zatrzymywania się, kontynuuj ubijanie. Przesiana mąka w kilku podejściach, Dodaj do ciasta.
3. Aby uzyskać ciasto parzone, doprowadzamy drugą część mleka do wrzenia, rozpuszczamy w nim sodę i wlewamy do masy. Wprowadzamy olej roślinny i mieszamy, ciasto powinno być płynne. Odstawiamy na 15-20 minut.
4. Podgrzej patelnię na średnim ogniu, raz posmaruj olejem i wlej około połowy chochli ciasta, w zależności od średnicy patelni, naleśniki powinny być cienkie. Szybko rozprowadzamy na całej powierzchni, gdy smaży się z jednej strony, Zajęło mi to 20 sekund, obracamy szpatułką na drugą stronę i kontynuujemy gotowanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g