naleśniki z kremem mlecznym z dziurkami

delikatne, bardzo cienkie naleśniki budyniowe z dziurami. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo, okazuje się przyjemną, lekką konsystencją. Nasmaruj patelnię tylko raz, przed smażeniem pierwszego naleśnika. Co jest miłe, ciasto nie przykleja się do patelni, a naleśniki łatwo się obracają. Dzieci często proszą mnie o zrobienie swoich ulubionych naleśników budyniowych, spróbuj i ugotuj ten wspaniały przepis.
SłonikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 66 % 23 g
169 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

1. W głębokim naczyniu rozbijamy jajka mikserem lub trzepaczką, im wygodniej, ubijamy na dobrą, bujną pianę. Dodaj cukier i dodaj sól, kontynuuj ubijanie, aż kryształy się rozpuszczą.
2. Wlej połowę mleka stopniowo do mieszanki jajecznej i bez zatrzymywania się, kontynuuj ubijanie. Przesiana mąka w kilku podejściach, Dodaj do ciasta.
3. Aby uzyskać ciasto parzone, doprowadzamy drugą część mleka do wrzenia, rozpuszczamy w nim sodę i wlewamy do masy. Wprowadzamy olej roślinny i mieszamy, ciasto powinno być płynne. Odstawiamy na 15-20 minut.
4. Podgrzej patelnię na średnim ogniu, raz posmaruj olejem i wlej około połowy chochli ciasta, w zależności od średnicy patelni, naleśniki powinny być cienkie. Szybko rozprowadzamy na całej powierzchni, gdy smaży się z jednej strony, Zajęło mi to 20 sekund, obracamy szpatułką na drugą stronę i kontynuujemy gotowanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy