grzanki z jabłkami w cieście na patelni

świetna uczta do każdego posiłku na śniadanie, lunch lub kolację! Wspaniały przepis na szybkie przygotowanie eleganckich grzanek z karmelizowanymi jabłkami, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 73 % 30 g
201 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne grzanki z jabłkami w karmelu, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy gotować i kroimy trzy jabłka w dowolne, ale niezbyt małe kostki, po usunięciu z nich rdzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej patelnię na kuchence, a następnie wlej do niej dwie łyżki cukru i rozpuść na karmelowy kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż pokrojone jabłka na patelni i włączając piec do średniej temperatury, smaż je lekko, mieszając szpatułką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż dwadzieścia pięć gramów masła na patelni i wlej dwie łyżki wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, przykryj pokrywką i gotuj jabłka w karmelu przez dwie minuty, po czym wyłącz piec i pozwól jabłkom ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozbij trzy jaja kurze do odpowiedniej miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej jedną łyżeczkę cukru do miski, dodaj jedną łyżeczkę cynamonu i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej pięć łyżek mleka o temperaturze pokojowej do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój Bochenek odpowiedni do przygotowania grzanek na dowolne, ale niezbyt cienkie kawałki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podgrzej patelnię na kuchence, wlej do niej jedną łyżkę oleju roślinnego i dodaj dwadzieścia pięć gramów masła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze zanurz kawałki bochenka z każdej strony w masie jajecznej.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż kawałki bochenka na patelni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smaż kawałki bochenka przez jedną do dwóch minut z każdej strony i rozłóż na talerzu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ugotowane grzanki układamy porcjami na talerzach.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż karmelizowane jabłka na grzankach do smaku i polej je syropem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

najszybsze i najbardziej apetyczne grzanki to elegancki przysmak do każdego dania na śniadanie, lunch i kolację!! Co może być prostszego i smaczniejszego niż grzanki? To proste i znane wszystkim danie ma możliwość ugotowania naprawdę delikatnego i zawsze nowego. Gospodynie domowe dodają do ciasta różne przyprawy, rozprowadzają je na wierzchu oryginalnymi sałatkami, aby zaskoczyć i rozpieszczać bliskich oryginalnymi domowymi przekąskami. Ten przepis na grzanki jest czymś wyjątkowym i świetnie nadaje się na deser dla dzieci!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy