skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne grzanki z jabłkami w karmelu, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.
Krok 2:
Zaczynamy gotować i kroimy trzy jabłka w dowolne, ale niezbyt małe kostki, po usunięciu z nich rdzenia.
Krok 3:
Podgrzej patelnię na kuchence, a następnie wlej do niej dwie łyżki cukru i rozpuść na karmelowy kolor.
Krok 4:
Rozłóż pokrojone jabłka na patelni i włączając piec do średniej temperatury, smaż je lekko, mieszając szpatułką.
Krok 5:
Rozłóż dwadzieścia pięć gramów masła na patelni i wlej dwie łyżki wody.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, przykryj pokrywką i gotuj jabłka w karmelu przez dwie minuty, po czym wyłącz piec i pozwól jabłkom ostygnąć.
Krok 7:
Rozbij trzy jaja kurze do odpowiedniej miski.
Krok 8:
Wlej jedną łyżeczkę cukru do miski, dodaj jedną łyżeczkę cynamonu i wymieszaj.
Krok 9:
Wlej pięć łyżek mleka o temperaturze pokojowej do miski.
Krok 10:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 11:
Pokrój Bochenek odpowiedni do przygotowania grzanek na dowolne, ale niezbyt cienkie kawałki.
Krok 12:
Podgrzej patelnię na kuchence, wlej do niej jedną łyżkę oleju roślinnego i dodaj dwadzieścia pięć gramów masła.
Krok 13:
Dobrze zanurz kawałki bochenka z każdej strony w masie jajecznej.
Krok 14:
Rozłóż kawałki bochenka na patelni.
Krok 15:
Smaż kawałki bochenka przez jedną do dwóch minut z każdej strony i rozłóż na talerzu.
Krok 16:
Ugotowane grzanki układamy porcjami na talerzach.
Krok 17:
Rozłóż karmelizowane jabłka na grzankach do smaku i polej je syropem.
Krok 18:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
najszybsze i najbardziej apetyczne grzanki to elegancki przysmak do każdego dania na śniadanie, lunch i kolację!! Co może być prostszego i smaczniejszego niż grzanki? To proste i znane wszystkim danie ma możliwość ugotowania naprawdę delikatnego i zawsze nowego. Gospodynie domowe dodają do ciasta różne przyprawy, rozprowadzają je na wierzchu oryginalnymi sałatkami, aby zaskoczyć i rozpieszczać bliskich oryginalnymi domowymi przekąskami. Ten przepis na grzanki jest czymś wyjątkowym i świetnie nadaje się na deser dla dzieci!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g