kurczak z pomidorami na patelni

danie z kurczaka do codziennego menu!!! Taki pyszny i apetyczny kurczak może nakarmić całą rodzinę na lunch lub kolację. Możesz uzupełnić danie przystawką z tłuczonych ziemniaków, spaghetti, ryżu lub kaszy gryczanej. Lub możesz gotować warzywa na parze. W każdym razie okazuje się bardzo smaczny! Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 8 % 2 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnej części kurczaka. Postanowiłam gotować z udkami z kurczaka. Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Umieść udka z kurczaka na gorącej patelni i usmaż je na dużym ogniu z obu stron, aby kawałki pokryły się apetyczną złotą skórką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas smażenia kurczaka obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie pokrój obraną cebulę na półpierścienie lub nieco mniejsze. Nie jest konieczne zbyt małe, ponieważ cebula rozproszy się podczas duszenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj posiekaną cebulę do kurczaka i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Cebula zacznie mieć przezroczysty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, pokrój je na dwie części i usuń łodygę. Pokrój pomidory na duże kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pokrojone pomidory na patelnię do kurczaka. Wlej gorącą wodę. Do smaku posyp wszystko odrobiną soli i przyprawy. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. Śledź gotowość kurczaka-mięso powinno zacząć odchodzić od kości. Podawaj gotowe danie na gorąco, posypane świeżymi ziołami. Smacznego!

kurczak gotowany z pomidorami wygląda bardzo pięknie i apetycznie. Dlatego możesz ugotować go na świątecznym stole jako gorące danie. Goście z pewnością pokochają to danie.
duszenie kurczaka zajmuje bardzo mało czasu, a sam przepis jest dość prosty.
jeśli masz trochę więcej czasu w magazynie, możesz wstępnie marynować kurczaka. Okaże się jeszcze smaczniejszy.
jeśli jesteś zdezorientowany skórkami pomidora, możesz je wcześniej obrać. Aby to zrobić, po prostu zanurz umyte pomidory we wrzącej wodzie na minutę, a następnie w zimnej wodzie. Ale moim zdaniem to danie nie przeszkadza.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy