skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnej części kurczaka. Postanowiłam gotować z udkami z kurczaka. Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Umieść udka z kurczaka na gorącej patelni i usmaż je na dużym ogniu z obu stron, aby kawałki pokryły się apetyczną złotą skórką.
Krok 2:
Podczas smażenia kurczaka obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie pokrój obraną cebulę na półpierścienie lub nieco mniejsze. Nie jest konieczne zbyt małe, ponieważ cebula rozproszy się podczas duszenia.
Krok 3:
Dodaj posiekaną cebulę do kurczaka i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Cebula zacznie mieć przezroczysty kolor.
Krok 4:
Umyj pomidory, pokrój je na dwie części i usuń łodygę. Pokrój pomidory na duże kawałki.
Krok 5:
Dodaj pokrojone pomidory na patelnię do kurczaka. Wlej gorącą wodę. Do smaku posyp wszystko odrobiną soli i przyprawy. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. Śledź gotowość kurczaka-mięso powinno zacząć odchodzić od kości. Podawaj gotowe danie na gorąco, posypane świeżymi ziołami. Smacznego!
kurczak gotowany z pomidorami wygląda bardzo pięknie i apetycznie. Dlatego możesz ugotować go na świątecznym stole jako gorące danie. Goście z pewnością pokochają to danie.
duszenie kurczaka zajmuje bardzo mało czasu, a sam przepis jest dość prosty.
jeśli masz trochę więcej czasu w magazynie, możesz wstępnie marynować kurczaka. Okaże się jeszcze smaczniejszy.
jeśli jesteś zdezorientowany skórkami pomidora, możesz je wcześniej obrać. Aby to zrobić, po prostu zanurz umyte pomidory we wrzącej wodzie na minutę, a następnie w zimnej wodzie. Ale moim zdaniem to danie nie przeszkadza.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g