skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Zrobimy kanapki z białym chlebem, ale możesz wziąć dowolny smak, gdzieś osiem plasterków. Kiełbasa pół wędzona, lepiej wziąć tłuszcz. Ziemniaki średniej wielkości. Z ziół biorę koperek, możesz dodać dowolne warzywa do smaku. Sól i pieprz w razie potrzeby. Przygotuj dobrą patelnię nieprzywierającą. W zależności od wybranej patelni oleju do smażenia może być potrzebne mniej więcej.
Krok 2:
Umyj i obierz ziemniaki. W głębokiej misce zetrzyj surowe ziemniaki na grubej tarce. Wyjmij wybraną pół wędzoną kiełbasę z opakowania, usuń folię i zetrzyj na grubej tarce, dodaj do ziemniaków.
Krok 3:
Umyj i osusz świeże warzywa koperkowe. Dodaj posiekany koperek do miski, rozbij surowe jajko, dodaj sól i pieprz do smaku (jeśli to konieczne). Masę dokładnie wymieszać.
Krok 4:
Pokrój biały chleb na plastry o grubości 1-1, 5 cm łyżką na każdą kromkę przygotowaną masę, lekko dociskając ją do chleba. Więc na przemian połóż całą masę na całym chlebie.
Krok 5:
Podgrzej wybraną patelnię na dużym ogniu, a następnie lekko zmniejsz ogień i wlej trochę oleju roślinnego. Jeśli jesteś pewien swojej patelni, nie możesz wlać oleju (kiełbasa ma tłuszcz i może wystarczyć do smażenia kanapek). Szybkim ruchem połóż kanapkę nadzieniem do dołu na patelni, a także ułóż inne, ale pozostawiając miejsce, aby wygodnie je obrócić. Smaż kanapki z tej strony przez kilka minut, aż się zarumienią.
Krok 6:
Następnie ostrożnie odwróć kanapki na drugą stronę. Nie musisz tutaj dodawać oleju. Same kanapki, jeśli wybrana jest odpowiednia patelnia, można łatwo odwrócić, utrzymując nadzienie na chlebie. Smaż kanapki z tej strony jeszcze przez kilka minut, aż chleb się zrumieni.
Krok 7:
Ułóż gotowe kanapki z kiełbasą i ziemniakami na talerzu, a także usmaż wszystkie pozostałe kanapki. Takie kanapki można podawać na gorąco, ale po schłodzeniu są bardzo smaczne. Podczas serwowania kanapki można posypać świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g