słodkie placki na kefirze są bujne

Jedna z najlepszych i najszybszych opcji śniadaniowych. Pyszne i rumiane naleśniki nadają się na śniadanie dla całej rodziny. Ich przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, więc gotowanie ich nawet rano przed pracą nie jest uciążliwe. Ale wszyscy domownicy będą zadowoleni.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 21 % 9 g
węglowodany 64 % 27 g
213 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić placki, przygotuj małą miskę ciasta. Rozbij do niego jajko i dodaj cukier. Wstrząśnij trochę trzepaczką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj kefir do miski. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wymaganą ilość mąki do ciasta i dodaj sodę. Szybko wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie, aby nie pozostały grudki mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto na naleśniki powinno być wystarczająco grube i nie rozprzestrzeniać się.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dla smażone placki rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Za pomocą łyżki umieść placki na patelni w małych porcjach. Smażyć na średnim ogniu przez minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć placki na drugą stronę i podobnie usmaż z drugiej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń gotowe placki na papierowe serwetki, aby usunąć z nich nadmiar oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Takie naleśniki przypominają bułeczki. Wewnątrz są bardzo porowate i bujne. Możesz uzupełnić naleśniki dowolnym dżemem, dżemem, skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną. Podawaj je z herbatą i kawą, kompotem i mlekiem. Wezwij kamienie milowe do stołu i poczęstuj. Smacznego!

bardzo często podczas gotowania naleśników wielu ma do czynienia z faktem, że podczas smażenia stają się bardzo bujne, a gdy tylko wyjmiesz je z patelni, zaczną spadać. Aby temu zapobiec, należy je gotować na małym ogniu, aby miały czas na smażenie nie tylko na zewnątrz, ale także w środku.
głównym składnikiem bujnych naleśników jest kefir, zwłaszcza nie pierwsza świeżość. Po dodaniu sody do ciasta zaczyna wchodzić w interakcje z kefirem, w wyniku czego uwalnia się dwutlenek węgla, który wypełnia ciasto bąbelkami. Dzięki temu ciasto staje się bujne.
dla odmiany do ciasta takich naleśników można dodać banany, jabłka lub suszone owoce.
ale przed rozpoczęciem gotowania wyciągnij wcześniej wszystko, czego potrzebujesz na stół, aby wszystkie produkty miały tę samą temperaturę pokojową.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy