boczek wieprzowy pieczony w dwóch sosach

pyszna i aromatyczna przystawka mięsna z boczku wieprzowego. Pieczony w piekarniku boczek wieprzowy to smaczne i ulubione danie wielu osób. Istnieje wiele przepisów na pieczony boczek wieprzowy, dziś chcę zaoferować Ci Mój ulubiony-piec mostek w dwóch sosach.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 19 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 16 % 5 g
162 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować boczek wieprzowy w piekarniku, weź wszystkie niezbędne składniki. Sos pomidorowy weź swój ulubiony, sos można zastąpić keczupem pomidorowym. Musztarda może być również używana o dowolnej ostrości. Mostek należy umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, skórę dokładnie oczyścić nożem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na głębokim talerzu połącz sos pomidorowy, sos sojowy, musztardę, miód, olej, sól, czarny pieprz i wymieszaj. Marynata okaże się błyszcząca i jednorodna. Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj mostek marynatą ze wszystkich stron, pozostaw do marynowania na kuchennym stole przez 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś mostek do naczynia do pieczenia, wlej do niego trochę wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp mostek posiekanym talerzem czosnku i połamanym liściem laurowym, Wyślij do piekarnika do pieczenia przez 40 minut w 180 stopniach bez konwekcji. Wyjmij mostek z piekarnika. Posmaruj pozostałą marynatą i wyślij do pieczenia przez kolejne 20-25 minut. Możesz podawać mostek zarówno na ciepło, jak i na zimno-równie smaczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Boczek wieprzowy pieczony w piekarniku w dwóch sosach jest gotowy! Smacznego!

boczek wieprzowy-część tkanki mięśniowej znajdująca się na żebrach świni domowej. Różni się obecnością filmu i dużą ilością tłuszczu. Spożywane są w postaci smażonej, duszonej, pieczonej, suszonej i wędzonej. W większości przypadków boczek wieprzowy jest spożywany w postaci pieczonej, duszonej lub smażonej. W tym przypadku mięso jest często cięte z kości, a żeberka gotuje się osobno, smażąc, susząc lub piecząc. Boczek wieprzowy podawany jest zarówno osobno, jak i razem z dodatkiem warzyw. Zazwyczaj są to ziemniaki, kapusta i rośliny strączkowe. Boczek wieprzowy doskonale komponuje się z ogromną ilością produktów spożywczych, zwłaszcza z warzywami (ziemniaki, kapusta, rośliny strączkowe), grzybami, słodko-kwaśnymi i pikantnymi sosami, sosem, serem, orzechami, większością przypraw i przypraw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy