skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować boczek wieprzowy w piekarniku, weź wszystkie niezbędne składniki. Sos pomidorowy weź swój ulubiony, sos można zastąpić keczupem pomidorowym. Musztarda może być również używana o dowolnej ostrości. Mostek należy umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, skórę dokładnie oczyścić nożem.
Krok 2:
Na głębokim talerzu połącz sos pomidorowy, sos sojowy, musztardę, miód, olej, sól, czarny pieprz i wymieszaj. Marynata okaże się błyszcząca i jednorodna. Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj mostek marynatą ze wszystkich stron, pozostaw do marynowania na kuchennym stole przez 30 minut.
Krok 3:
Przenieś mostek do naczynia do pieczenia, wlej do niego trochę wody.
Krok 4:
Posyp mostek posiekanym talerzem czosnku i połamanym liściem laurowym, Wyślij do piekarnika do pieczenia przez 40 minut w 180 stopniach bez konwekcji. Wyjmij mostek z piekarnika. Posmaruj pozostałą marynatą i wyślij do pieczenia przez kolejne 20-25 minut. Możesz podawać mostek zarówno na ciepło, jak i na zimno-równie smaczne.
Krok 5:
Boczek wieprzowy pieczony w piekarniku w dwóch sosach jest gotowy! Smacznego!
boczek wieprzowy-część tkanki mięśniowej znajdująca się na żebrach świni domowej. Różni się obecnością filmu i dużą ilością tłuszczu. Spożywane są w postaci smażonej, duszonej, pieczonej, suszonej i wędzonej. W większości przypadków boczek wieprzowy jest spożywany w postaci pieczonej, duszonej lub smażonej. W tym przypadku mięso jest często cięte z kości, a żeberka gotuje się osobno, smażąc, susząc lub piecząc. Boczek wieprzowy podawany jest zarówno osobno, jak i razem z dodatkiem warzyw. Zazwyczaj są to ziemniaki, kapusta i rośliny strączkowe. Boczek wieprzowy doskonale komponuje się z ogromną ilością produktów spożywczych, zwłaszcza z warzywami (ziemniaki, kapusta, rośliny strączkowe), grzybami, słodko-kwaśnymi i pikantnymi sosami, sosem, serem, orzechami, większością przypraw i przypraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g