sos do spaghetti z krewetkami

spaghetti będzie dwa razy smaczniejsze z tym sosem. Sos z krewetkami, pikantnym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Gęsty, o delikatnym kremowym smaku, taki sos wydaje się być stworzony do spaghetti, Capellini lub linguine. W każdym razie idealnie uzupełni każdy rodzaj makaronu, który nie zostałby wybrany.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
214 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Krewetki należy wcześniej rozmrozić w lodówce przez noc. Nawiasem mówiąc, jest to najdelikatniejszy rodzaj rozmrażania dla każdego produktu, nie tylko dla krewetek. Obierz krewetki z głów i muszli. Zawsze dodatkowo spłukuję już obrane krewetki wodą, aby upewnić się, że w gotowym naczyniu nie ma cząstek skorupy. Wrzuć krewetki do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dwa ząbki czosnku i zmiażdż je płaską stroną noża. Uważaj, aby nie zranić rąk o ostrze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i wlej olej słonecznikowy. Dobrze go podgrzej i zmniejsz ogień do średniego. Umieść czosnek na patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż czosnek na złoty kolor z obu stron. Następnie usuń czosnek z patelni. Nie będzie już potrzebny, ponieważ zdążył już odegrać swoją główną rolę - aromatyzować olejem swoim smakiem i aromatem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj obrane krewetki do oleju czosnkowego. Olej zacznie trochę strzelać, uważaj na ręce. Smaż krewetki przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciężką śmietanę na patelnię i dokładnie wymieszaj przyszły sos. Dusić sos śmietanowy na średnim ogniu, aż śmietana lekko zgęstnieje. Ten etap zajął mi około dziesięciu minut. Nie musisz przykrywać patelni pokrywką, ponieważ zapobiegnie to tylko parowaniu wilgoci.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania sos należy doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać suszone włoskie zioła. Z reguły zawierają: pikantną bazylię, jasny rozmaryn i pachnący majeranek. Wymieszaj sos, odstaw na pięć minut pod zamkniętą pokrywką. Następnie sos z krewetkami jest gotowy do podania.

aby sos z krewetkami był gotowy w tym samym czasie co spaghetti, postawiłem dla nich rondel z wodą, aby zagotował się w nasale kroku nr 6.
podczas serwowania spaghetti należy ułożyć na talerzu w kształcie gniazda, polać gorącym sosem z krewetkami i posypać odrobiną ostrego sera. W lodówce znalazłem parmezan.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy