skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krewetki należy wcześniej rozmrozić w lodówce przez noc. Nawiasem mówiąc, jest to najdelikatniejszy rodzaj rozmrażania dla każdego produktu, nie tylko dla krewetek. Obierz krewetki z głów i muszli. Zawsze dodatkowo spłukuję już obrane krewetki wodą, aby upewnić się, że w gotowym naczyniu nie ma cząstek skorupy. Wrzuć krewetki do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 2:
Obierz dwa ząbki czosnku i zmiażdż je płaską stroną noża. Uważaj, aby nie zranić rąk o ostrze.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i wlej olej słonecznikowy. Dobrze go podgrzej i zmniejsz ogień do średniego. Umieść czosnek na patelni.
Krok 4:
Smaż czosnek na złoty kolor z obu stron. Następnie usuń czosnek z patelni. Nie będzie już potrzebny, ponieważ zdążył już odegrać swoją główną rolę - aromatyzować olejem swoim smakiem i aromatem.
Krok 5:
Dodaj obrane krewetki do oleju czosnkowego. Olej zacznie trochę strzelać, uważaj na ręce. Smaż krewetki przez kilka minut.
Krok 6:
Wlej ciężką śmietanę na patelnię i dokładnie wymieszaj przyszły sos. Dusić sos śmietanowy na średnim ogniu, aż śmietana lekko zgęstnieje. Ten etap zajął mi około dziesięciu minut. Nie musisz przykrywać patelni pokrywką, ponieważ zapobiegnie to tylko parowaniu wilgoci.
Krok 7:
Pod koniec gotowania sos należy doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać suszone włoskie zioła. Z reguły zawierają: pikantną bazylię, jasny rozmaryn i pachnący majeranek. Wymieszaj sos, odstaw na pięć minut pod zamkniętą pokrywką. Następnie sos z krewetkami jest gotowy do podania.
aby sos z krewetkami był gotowy w tym samym czasie co spaghetti, postawiłem dla nich rondel z wodą, aby zagotował się w nasale kroku nr 6.
podczas serwowania spaghetti należy ułożyć na talerzu w kształcie gniazda, polać gorącym sosem z krewetkami i posypać odrobiną ostrego sera. W lodówce znalazłem parmezan.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g