skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Naleśniki. Aby przygotować czekoladowe naleśniki-ciasta na ciasto, potrzebujemy: 600 ml mleka; 200 g mąki; 100 g ciemnej czekolady; 3 jajka; 1 łyżka. l masło; 1 łyżka. l cukier i szczypta soli.
Krok 2:
Połam czekoladę na małe kawałki. Włóż czekoladę, masło do rondla, wlej 250 ml mleka. Umieść patelnię na małym ogniu i podgrzej masę, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
W głębokiej misce ubij jajka z cukrem i solą, aż będą puszyste.
Krok 4:
Wlej pozostałe mleko i wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę i ponownie ubij, aż będzie gładka.
Krok 6:
Wlej mieszankę czekolady do ciasta. Wymieszać.
Krok 7:
Pozostaw ciasto na 25 minut.
Krok 8:
Na oleju roślinnym upiecz naleśniki z obu stron. Naleśniki upiekłam na patelni o średnicy 20 cm, więc ciasto okaże się wysokie. W sumie okazało się 17 naleśników, z których 2 naleśniki zostały wykorzystane do dekoracji górnej części ciasta.
Krok 9:
Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: 400 g twarogu; 100 g tłustej śmietany (25-30% tłuszczu); 50 g cukru; 1 łyżka.l cukier waniliowy.
Krok 10:
W misce blendera włóż twaróg, śmietanę, cukier i cukier waniliowy.
Krok 11:
Ubij wszystko w blenderze, aż będzie gładkie.
Krok 12:
Połóż naleśniki na talerzu w stosie, pokrywając je nadzieniem twarogowym.
Krok 13:
Posmaruj wierzch i boki ciasta pozostałym twarogiem.
Krok 14:
Odłożone do dekoracji naleśniki zwinąć w ciasne bułki i pokroić w plasterki. Udekoruj wierzch ciasta naleśnikami, ziarnami granatu i liśćmi mięty. Smacznego!
ciasta naleśnikowe są tak zróżnicowane pod względem składu i smaku, że kiedy gotujesz je po raz pierwszy, trudno jest zatrzymać się na jednej rzeczy z obfitości opcji. Chcę ugotować wszystko na raz.
ale ostatecznie wybrałem takie ciasto z naleśników czekoladowych z lekką warstwą twarogu. Można było zrobić krem, bitą śmietanę i masło. Ale twaróg wydawał mi się najbardziej skuteczny w przypadku naleśników czekoladowych - nie rozprzestrzenia się, nie topi i ma śnieżnobiały kolor, więc ciasto będzie pięknie wyglądać w przekroju. Ta kombinacja całkowicie się usprawiedliwiła.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Naleśniki na Rast.olej - 235 kcal/100g
- Naleśniki na oliwie.olej - 200 kcal/100g