czekoladowe ciasto naleśnikowe z kremem twarogowym

ciasto naleśnikowe, które łączy prostotę i wyrafinowany smak. W oczekiwaniu na Zapusty gospodynie domowe szukają ciekawych przepisów na główny symbol wakacji-naleśniki. Naleśniki czekoladowe nie są teraz zaskoczeniem, ale piękne słodkie ciasto z naleśników czekoladowych z delikatnym kremem twarogowym to prawdziwa bomba, która zachwyci wszystkich.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 25 % 9 g
węglowodany 53 % 19 g
190 kcal
IG: 11 / 6 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Naleśniki. Aby przygotować czekoladowe naleśniki-ciasta na ciasto, potrzebujemy: 600 ml mleka; 200 g mąki; 100 g ciemnej czekolady; 3 jajka; 1 łyżka. l masło; 1 łyżka. l cukier i szczypta soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połam czekoladę na małe kawałki. Włóż czekoladę, masło do rondla, wlej 250 ml mleka. Umieść patelnię na małym ogniu i podgrzej masę, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce ubij jajka z cukrem i solą, aż będą puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej pozostałe mleko i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę i ponownie ubij, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszankę czekolady do ciasta. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw ciasto na 25 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na oleju roślinnym upiecz naleśniki z obu stron. Naleśniki upiekłam na patelni o średnicy 20 cm, więc ciasto okaże się wysokie. W sumie okazało się 17 naleśników, z których 2 naleśniki zostały wykorzystane do dekoracji górnej części ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: 400 g twarogu; 100 g tłustej śmietany (25-30% tłuszczu); 50 g cukru; 1 łyżka.l cukier waniliowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce blendera włóż twaróg, śmietanę, cukier i cukier waniliowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij wszystko w blenderze, aż będzie gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż naleśniki na talerzu w stosie, pokrywając je nadzieniem twarogowym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj wierzch i boki ciasta pozostałym twarogiem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odłożone do dekoracji naleśniki zwinąć w ciasne bułki i pokroić w plasterki. Udekoruj wierzch ciasta naleśnikami, ziarnami granatu i liśćmi mięty. Smacznego!

ciasta naleśnikowe są tak zróżnicowane pod względem składu i smaku, że kiedy gotujesz je po raz pierwszy, trudno jest zatrzymać się na jednej rzeczy z obfitości opcji. Chcę ugotować wszystko na raz.
ale ostatecznie wybrałem takie ciasto z naleśników czekoladowych z lekką warstwą twarogu. Można było zrobić krem, bitą śmietanę i masło. Ale twaróg wydawał mi się najbardziej skuteczny w przypadku naleśników czekoladowych - nie rozprzestrzenia się, nie topi i ma śnieżnobiały kolor, więc ciasto będzie pięknie wyglądać w przekroju. Ta kombinacja całkowicie się usprawiedliwiła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Naleśniki na Rast.olej - 235   kcal/100g
  • Naleśniki na oliwie.olej - 200   kcal/100g

Podobne przepisy