Churro (Churros, churros)

poczuj ducha Hiszpanii, ciesz się narodowym deserem! Churros to hiszpańskie ciastko z ciasta parzonego posypane cukrem pudrem na wierzchu, gdzie ciasto przypomina nieco pączki i chrust, ale nie jest jednym z nich.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 75 % 49 g
węglowodany 20 % 13 g
500 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania hiszpańskich wypieków. Najpierw weź kawałek masła, pokrój go na małe kawałki, włóż do kadzi i rozpuść.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę w czajniku, zagotuj wodę i natychmiast wlej wrzącą wodę do stopionego masła. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie stopniowo dodawaj mąkę, przesiewaj przez sito i mieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz dodaj jedno jajko do ciasta i ponownie ubij ciasto. Następnie rozbij drugie jajko na ciasto i ponownie ubij ciasto, aż ciasto stanie się błyszczące i błyszczące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowane ciasto przenosimy do torby cukierniczej za pomocą dyszy w kształcie gwiazdy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź mały rondel i wlej do niego olej roślinny. Podgrzej patelnię z olejem do ognia. Już w rozgrzanym do czerwoności oleju sadzimy przyszłe ciasteczka churros w postaci patyków lub loków. Smażyć ciasto na oleju na złoty kolor, ale nie dłużej niż dwie minuty. Usmażone churros układamy na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed podaniem hiszpańskie ciasteczka posyp cukrem pudrem. Możesz podawać ze słodkim sosem.

zalety tego przepisu można uznać, że przygotowanie tych hiszpańskich ciasteczek nie zajmie dużo czasu, a sam proces przygotowania ciasta jest bardzo prosty, wystarczy postępować zgodnie z przepisem. Gotowy deser jest aromatyczny, ale nie za słodki.

zalecenia dotyczące przepisu:
aby wygodniej było sadzić ciasto (krok 5), należy wycisnąć paski ciasta o długości 7-12 cm, pomagając ciąć nożyczkami lub ostrym nożem.
wygodniej jest wyjąć smażone churros z gorącego oleju łyżką cedzakową (w ten sposób nadmiar oleju natychmiast spływa).
ale najlepiej jest używać chińskich paluszków w procesie pieczenia churros. Są wygodne i obracają smażone churros i usuwają je z oleju, nie chwytając nadmiaru oleju.
jeśli w domu nie ma worka na ciasto, można użyć zwykłej plastikowej torby, ale gęstszej. Będzie musiał odciąć krawędź od rogu torby.
paski ciasta można sadzić od razu, ale wygodniej jest je wstępnie przygotować, osadzając je na papierze do pieczenia, a następnie po prostu ostrożnie układając je w rozgrzanym do czerwoności oleju.
do posypania możesz użyć dowolnych przypraw, zarówno słodkich, jak i pikantnych.
dla tych, którzy lubią słodsze, churros można podawać ze słodkim sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy