skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną hiszpańską tortillę? Przygotuj składniki. Weź średnie ziemniaki i większe jajka. Jeśli masz małe, weź większą ilość. Dobrze umyj i osusz warzywa i jajka.
Krok 2:
Paprykę obrać z nasion i pokroić w drobną kostkę lub paski.
Krok 3:
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub półkola, jeśli ziemniaki są duże.
Krok 4:
W głębokiej misce rozbij jajka. Sól, pieprz i ubij do uzyskania gładkości. Wystarczy prosty widelec, blask tortilli nie jest potrzebny.
Krok 5:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Włóż do niego ziemniaki, lekko posolić.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj, aby każdy plasterek ziemniaka był pokryty olejem.
Krok 7:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj ziemniaki, mieszając od czasu do czasu, około 15 minut.
Krok 8:
Włóż paprykę i duszone ziemniaki do ubitych jajek.
Krok 9:
Wszystko delikatnie wymieszaj, uważając, aby plastry ziemniaków były nienaruszone.
Krok 10:
Włóż powstałą masę na patelnię i spłaszcz. Smażyć na wolnym ogniu przez około 5 minut, oddzielając silikonową szpatułką krawędzie tortilli od patelni.
Krok 11:
Następnie ponownie przykryj patelnię i smaż naczynie jeszcze przez około 2-3 minuty.
Krok 12:
Teraz będziesz musiał odwrócić tortillę na drugą stronę. Aby to zrobić, zdejmij pokrywkę i połóż szerokie naczynie na wierzchu.
Krok 13:
Trzymając mocno naczynie, Odwróć patelnię, aby tortilla znalazła się na talerzu.
Krok 14:
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i wróć tortillę do usmażenia po drugiej stronie. Gotuj jeszcze przez około 5 minut.
Krok 15:
Przenieś gotową tortillę na talerz i podawaj. Okazuje się, że jest piękny, ze złotą skórką i przeplatanymi kawałkami papryki. Smacznego!
istnieje interesująca wersja pojawienia się tortilli: kiedy w XIX wieku pewna wieśniaczka nakarmiła watażkę Thomasa Sumalacarregi daniem z jajek i ziemniaków — to wszystko, co było jadalne w jej domu. Danie generałowi przypadło do gustu tak bardzo, że wprowadził je do diety całej swojej armii.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g