skład / składniki
metoda gotowania
do tego dania przygotujemy naleśniki jajeczne.
aby zrobić ciasto naleśnikowe, ubij jajka z solą i cukrem w głębokiej misce. Cukier nadaje naleśnikom głębszy smak. Ale możesz gotować bez niego.
dodaj śmietanę, mąkę i skrobię. Skrobię należy stosować albo kukurydzianą, albo ziemniaczaną - w razie potrzeby. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub blenderem, aby ciasto było wolne od grudek. Sprawdzamy konsystencję ciasta. Jeśli jest płynny, dodaj mleko lub śmietanę, grubą mąkę lub skrobię.
na dobrze rozgrzanej patelni pieczemy naleśniki, smażymy z obu stron. Przed wylaniem ciasta na patelnię smarujemy go olejem roślinnym (najlepiej słonecznikowym). Naleśniki pieczę w średniej temperaturze, są bardziej równomiernie smażone. Ale jeśli goście są już na wyciągnięcie ręki i potrzebujesz go szybciej, to w wyższej temperaturze również działa dobrze.
naleśniki są gotowe. Zostawiamy je do ostygnięcia. Jeśli stoją przez długi czas, przykryj je talerzem, aby krawędzie nie wyschły.
przejdź do farszu.
ostrożnie pokrój każdy kij kraba wzdłuż na 4 długie patyczki. Oddziel liście sałaty pojedynczo, odrywając solidną podstawę liścia. Wymieszaj majonez z startym czosnkiem. Do czosnku można dodać drobno posiekany koperek lub zieloną cebulę. Jeśli użyjesz domowego majonezu, ta przekąska będzie również przydatna.
przejdź do zawijania nadzienia w naleśniki.
rozłóż naleśnik cienko majonezem z czosnkiem. Rozłóż liście sałaty na połowie naleśnika. Układamy paluszki krabowe na sałatce na krawędzi naleśnika i na środku. Muszą być ułożone wzdłuż osi skrętu naleśnika. Przekręć naleśnik w rolkę. Pokrój gotowe naleśniki na środku.
oto takie przepyszne naleśniki z paluszkami krabowymi gotowe. Podawane są na zimno i nawet jeśli trochę stoją, nie tracą przyjemnego wyglądu. Moi krewni bardzo lubią takie naleśniki, radzę wszystkim spróbować gotować.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g