Tortilla Tortilla nadziewana na patelni

Szybkie, pyszne, sycące śniadanie lub przekąska! Tortilla nadziewana na patelni to przepis na proste danie, którego smak będzie zależał od Twoich preferencji. Jako nadzienie możesz użyć dowolnego produktu. Ta opcja z jajkiem, pomidorami i serem.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 41 % 13 g
179 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tortillę z nadzieniem na patelni? Przygotuj składniki. Możesz wziąć gotowe tortille lub samodzielnie upiec je w domu. Jeśli nie lubisz zielonej cebuli, zastąp ją świeżymi ziołami lub porami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść patelnię na małym ogniu i podgrzej ją. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę oleju roślinnego, ale zwykle tego nie robię. Umieść jedną tortillę na patelni i podgrzewaj przez 2 minuty. Następnie odwróć tortillę na drugą stronę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajka do miski, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj widelcem, aż będą gładkie. Delikatnie wlej jajka na tortillę leżącą na patelni. Przykryj patelnię pokrywką i smaż tortillę przez 5 do 7 minut. Jajka powinny być prawie całkowicie ugotowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz zieloną cebulę, osusz i pokrój. Posyp wierzch jajek na całej powierzchni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidora, osusz i pokrój w kostkę. Połóż go również na jajkach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce i przykryj wierzch tortilli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż drugą tortillę na serze, lekko dociśnij.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za pomocą szerokiej łopatki ostrożnie odwróć tortillę i smaż przez kolejne 3-4 minuty. Spód powinien się zrumienić, a ser powinien się stopić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij tortillę z patelni i pokrój na ćwiartki. Natychmiast podawaj danie do stołu, aż ser się zestali.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

Tortilla to bardzo cienka tortilla zrobiona z mąki pszennej lub kukurydzianej. Są bardzo popularne w Ameryce Południowej, a zwłaszcza w Meksyku. Może być stosowany jako chleb lub dodatek do innych potraw. Nadzienia mogą być również zupełnie inne. Są robione z mięsem, kurczakiem, rybą, a nawet słodkim nadzieniem. Tortille można składać na pół, rolować lub warstwami. Wszystko zależy od Twojego gustu i pragnienia. Dobrze jest zabrać je na wędrówki zamiast chleba, a czasami w razie potrzeby mogą również zastąpić łyżkę. A jeśli nie chcesz bawić się nadzieniem, możesz po prostu zjeść te ciasta, zanurzone w różnych sosach lub czekoladzie.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Tortilla - 286   kcal/100g

Podobne przepisy