skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tortillę z nadzieniem na patelni? Przygotuj składniki. Możesz wziąć gotowe tortille lub samodzielnie upiec je w domu. Jeśli nie lubisz zielonej cebuli, zastąp ją świeżymi ziołami lub porami.
Krok 2:
Umieść patelnię na małym ogniu i podgrzej ją. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę oleju roślinnego, ale zwykle tego nie robię. Umieść jedną tortillę na patelni i podgrzewaj przez 2 minuty. Następnie odwróć tortillę na drugą stronę.
Krok 3:
Rozbij jajka do miski, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj widelcem, aż będą gładkie. Delikatnie wlej jajka na tortillę leżącą na patelni. Przykryj patelnię pokrywką i smaż tortillę przez 5 do 7 minut. Jajka powinny być prawie całkowicie ugotowane.
Krok 4:
Opłucz zieloną cebulę, osusz i pokrój. Posyp wierzch jajek na całej powierzchni.
Krok 5:
Umyj pomidora, osusz i pokrój w kostkę. Połóż go również na jajkach.
Krok 6:
Zetrzyj ser na drobnej tarce i przykryj wierzch tortilli.
Krok 7:
Połóż drugą tortillę na serze, lekko dociśnij.
Krok 8:
Za pomocą szerokiej łopatki ostrożnie odwróć tortillę i smaż przez kolejne 3-4 minuty. Spód powinien się zrumienić, a ser powinien się stopić.
Krok 9:
Wyjmij tortillę z patelni i pokrój na ćwiartki. Natychmiast podawaj danie do stołu, aż ser się zestali.
Krok 10:
Smacznego!
Tortilla to bardzo cienka tortilla zrobiona z mąki pszennej lub kukurydzianej. Są bardzo popularne w Ameryce Południowej, a zwłaszcza w Meksyku. Może być stosowany jako chleb lub dodatek do innych potraw. Nadzienia mogą być również zupełnie inne. Są robione z mięsem, kurczakiem, rybą, a nawet słodkim nadzieniem. Tortille można składać na pół, rolować lub warstwami. Wszystko zależy od Twojego gustu i pragnienia. Dobrze jest zabrać je na wędrówki zamiast chleba, a czasami w razie potrzeby mogą również zastąpić łyżkę. A jeśli nie chcesz bawić się nadzieniem, możesz po prostu zjeść te ciasta, zanurzone w różnych sosach lub czekoladzie.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Tortilla - 286 kcal/100g