tortilla z kurczakiem i warzywami w domu

mięso z kurczaka, warzywa i zioła zawinięte w tortillę! Przygotowanie tego tradycyjnego meksykańskiego dania w domu wcale nie jest trudne. I nie zajmie to dużo czasu. Tortillę można podawać jako danie główne lub zabrać ze sobą jako smaczną i zdrową przekąskę.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 25 % 6 g
135 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do zrobienia tortilli. Warzywa kurczaka wstępnie umyć i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój paprykę w długie paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidora najpierw w kółka, a następnie w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filet z kurczaka na cienkie talerze, a następnie pokrój każdy talerz w paski. Staraj się, aby paski były cięte na włókna, aby gotowe mięso było bardziej miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię. Wlej na nią olej roślinny. Rozłóż kurczaka. Piecz kurczaka przez około 10 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodaj sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej drugą patelnię. Rozłóż na nim tortille pojedynczo, podgrzewając je z każdej strony przez kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrób sos - dodaj zmiażdżony czosnek i pieprz do śmietany. Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Natychmiast posmaruj ciepłą tortillę sosem na środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż liście sałaty. Połóż na nich kurczaka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp papryką i pomidorami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnie zwiń tortillę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Możesz podać tortillę w postaci dużej bułki lub pokroić ją na dwie części.

bardzo lubimy tego rodzaju dania z tortilli z nadzieniem. Smaczna i zdrowa domowa shawarma. Tortilla-shawarma o meksykańskim smaku. Ze względu na sos śmietanowy okazał się lekki i niskokaloryczny.
sos może być inny. Tę samą śmietanę można wymieszać z dowolnym sosem pomidorowym. Możesz wziąć stary dobry majonez i jego mieszankę z keczupem, możesz zrobić sos musztardowy. Najłatwiejszy sos jogurtowy. Dodaj do niego czosnek, przyprawy i sok z limonki.
oprócz papryki i pomidorów w tortilli zawija się: marchewkę, startą w długie paski, cebulę, najlepiej czerwoną, pokrojoną w półpierścienie, kapustę drobno posiekaną i rozgniecioną rękami, awokado pokrojone na długie kawałki. Możesz nawet obejść się bez kurczaka i zrobić tylko tortillę warzywną.
do tortilli dodaje się również różnorodne warzywa.
podaje się tortillę z różnymi sosami: pomidorowym, salsą lub guacamole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Tortilla - 286   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy