spaghetti z serem w sosie śmietanowym

w pośpiechu, ze zwykłych produktów, bardzo smaczne i łatwe! Spaghetti z serem w sosie śmietanowym będzie gotowe w ciągu kilku minut, ponieważ sos jest duszony równolegle z gotowaniem makaronu, a zajmuje to tylko 7-8 minut. Śmietana i ser to wszystko, czego potrzeba, aby nadać makaronowi niepowtarzalny smak i aromat.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 11 g
tłuszcze 30 % 20 g
węglowodany 53 % 35 g
336 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić spaghetti z serem w sosie śmietanowym? Wymaga to trochę czasu i określonego zestawu składników. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20%, są idealne do sosów. Ser topiony potrzebuje śmietany bez dodatków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku sosu obierz ząbki czosnku i zmiażdż płaską stroną noża.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło i olej roślinny. Dodaj ząbki czosnku i smaż na złoty kolor i jasny zapach czosnku. Następnie wyjmij czosnek z patelni. Zmniejsz ogień do minimum. Jeśli chcesz zostawić czosnek w sosie, ale musisz go drobno posiekać lub przepuścić przez prasę. A także smażyć na lekko złoty kolor. Ważne jest, aby upewnić się, że czosnek się nie pali.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej śmietanę na patelnię, włóż topiony ser.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj sos, aż będzie gładki. Ser powinien całkowicie się rozpuścić i połączyć ze śmietaną,nie pozostawiając żadnych grudek. Jeśli nadal nie można było uniknąć grudek, przetrzyj sos przez sito i wróć na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj sos, sól, pieprz i wymieszaj. Dostosuj konsystencję sosu do swoich upodobań. Dostanę sos o średniej gęstości. Jeśli potrzebujesz mniej gęstego sosu, zwiększ ilość śmietany lub rozcieńcz mlekiem. Jeśli wręcz przeciwnie, lubisz grubszy SOS, zwiększ ilość stopionego sera i zagotuj sos do pożądanej gęstości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gotowania sosu gotuj spaghetti równolegle w dużej ilości osolonej wody, aż będzie Al dente. Zajmie to około 7-8 minut. Wrzuć gotowe spaghetti do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś spaghetti na patelnię do sosu i szybko wymieszaj. Rozgrzej wszystko razem przez 1 minutę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowe spaghetti w sosie serowo-śmietanowym na talerzach i podawaj udekorowane ziołami. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy