steki i ziemniaki pieczone na węglu drzewnym na grillu

smaczne, ciekawe, pożywne, kreatywne. Otwórzmy razem sezon piknikowy i sezon letni! Zróbmy danie, które jest wygodne do gotowania w chłodne dni, które mogą towarzyszyć przy pierwszym wyjściu na naturę.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 47 % 15 g
węglowodany 28 % 9 g
200 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dla tego przepisu musisz wybrać ziemniaki, a także steki mniej więcej tej samej wielkości. Jest to konieczne do równomiernego pieczenia. Na początku pracy kroimy ziemniaki na dwie równe części.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój smalec lub mostek w cienkie warstwy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Owiń ziemniaki folią, w której musisz ułożyć mostek i cebulę warstwami. Jednocześnie nie zapomnij o pieprzu i soli. Koperek lub pietruszka idealnie pasują do tych warstw. Ale jeśli nie masz pod ręką tej zieleni, możesz ją zastąpić koprem włoskim.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby pokryć mięso przyprawami, musisz wymieszać koper włoski, paprykę, czarny pieprz, sól razem w misce, dodając oliwę z oliwek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Steki rozgnieć powstałą mieszanką i zawiń w kilka warstw folii, aby soki nie wyciekły. W każdym zawiniętym kawałku mięsa na przyprawę włóż rozmaryn.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowane składniki w folii równomiernie umieszczamy w węglach tak, aby kontakt z węglami był taki sam. Gotowanie ziemniaków zajmie około pół godziny, a mięso zajmie około dwudziestu minut. Wygodnie jest sprawdzić gotowość ziemniaków za pomocą nakłuć nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    To danie jest bardzo odpowiednie do stołu zbiegającego się z otwarciem sezonu piknikowego lub sezonu letniego. Smacznego!

ten przepis nadaje się do każdego rodzaju mięsa. Nie trzeba go gotować w kompleksie pieców, ale także na grillu. Przedmiot jest wygodny do wykonania w ciepłych warunkach domowych, aby nie brudzić rąk i nie myć w zimnej wodzie w domkach letniskowych lub na pikniku. Musisz tylko rozpalić ogień i przygotować węgle.
Zwykle dodaję pietruszkę lub świeży koper zamiast kopru włoskiego, ale jeśli ta zieleń nie jest pod ręką, można ją zastąpić suchymi nasionami. Polecam stosowanie folii nie taniej, ponieważ folia Zwykle zawodzi w krytycznych momentach złej jakości. I może prowadzić do pęknięć, a to jest niedopuszczalne do gaszenia. Ciekawe danie do przygotowania z całą rodziną, zwłaszcza z dziećmi. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal / 100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Podchorążych wieprzowy - 630   kcal/100g

Podobne przepisy