skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować idealne soczyste czebureki, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.
Krok 2:
Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów wrzącej wody do miarki, a następnie wlej jedną łyżeczkę soli do kubka i wymieszaj.
Krok 3:
Wlej pięćset gramów mąki do głębokiej miski i dodaj do niej pięćdziesiąt gramów majonezu.
Krok 4:
Wlej wrzącą wodę z kubka do miski z mąką i wymieszaj mikserem wszystkie składniki.
Krok 5:
Nadal wyrabiamy ciasto w misce rękami i zbieramy je w grudkę.
Krok 6:
Rozłóż ciasto na stole i ugniataj je bardzo dobrze przez siedem minut.
Krok 7:
Wyjmij ciasto na trzydzieści minut do celofanowej torby.
Krok 8:
Włóż trzysta gramów drobno posiekanej cebuli do miski i dodaj do niej sól do smaku.
Krok 9:
Dobrze zmiażdż cebulę w misce, aż sok się uwolni.
Krok 10:
Wlej do miski na cebulę do smaku zira i mieszankę czarnej i czerwonej papryki.
Krok 11:
Włóż trzysta gramów gotowanego mięsa mielonego do miski z cebulą.
Krok 12:
Wymieszaj mięso mielone z cebulą w misce, aż będzie gładkie.
Krok 13:
Dodaj sto mililitrów bulionu wołowego do miski z mielonym mięsem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 14:
Wlej niewielką ilość mąki na stół i dzieląc ciasto na kawałki, rozwałkuj każdy z nich na cienkie ciasto.
Krok 15:
Dopasowana pokrywa mierzy kształt na tortilli i wycina puste miejsca na cheburek.
Krok 16:
Każdy wycięty przedmiot jest jeszcze cieńszy.
Krok 17:
Rozłóż wymaganą ilość mięsa mielonego bliżej jednej krawędzi na każdym cieście równomierną warstwą.
Krok 18:
Składamy ciasto na pół i naciskając je dłońmi, uwalniamy powietrze.
Krok 19:
Naciskając widelcem, dobrze chwytamy krawędzie cheburek po obu stronach.
Krok 20:
Podgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence i włóż czebureki do wrzącego oleju, które smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Krok 21:
Aby ułożyć nadmiar tłuszczu, połóż smażone czebureki na serwetce.
Krok 22:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
ponad pochwały! Soczyste i chrupiące – idealne chebureki mięsne w pośpiechu! Absolutnie wszyscy uwielbiają te wypieki, ale tylko nieliczni wiedzą, jak prawidłowo gotować. Czy Twoje chebureki nie są cienkie i soczyste? Dzięki temu przepisowi ugotujesz je lepiej niż profesjonalni kucharze! Sekret tkwi w specjalnym składzie ciasta i mięsa mielonego, dzięki czemu sok jest zachowany w środku, a niesamowity aromat mięsa powoduje chęć zjedzenia każdego ostatniego kawałka, nawet u wegetarian!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal / 100g