idealne chebureki nadziewane mięsem mielonym

soczyste i chrupiące wypieki w pośpiechu! Wspaniały przepis na szybkie gotowanie soczystych cheburek o niesamowitym mięsnym aromacie, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy ich dobrym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 50 % 24 g
272 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować idealne soczyste czebureki, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów wrzącej wody do miarki, a następnie wlej jedną łyżeczkę soli do kubka i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej pięćset gramów mąki do głębokiej miski i dodaj do niej pięćdziesiąt gramów majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wrzącą wodę z kubka do miski z mąką i wymieszaj mikserem wszystkie składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nadal wyrabiamy ciasto w misce rękami i zbieramy je w grudkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasto na stole i ugniataj je bardzo dobrze przez siedem minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij ciasto na trzydzieści minut do celofanowej torby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż trzysta gramów drobno posiekanej cebuli do miski i dodaj do niej sól do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze zmiażdż cebulę w misce, aż sok się uwolni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej do miski na cebulę do smaku zira i mieszankę czarnej i czerwonej papryki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż trzysta gramów gotowanego mięsa mielonego do miski z cebulą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj mięso mielone z cebulą w misce, aż będzie gładkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj sto mililitrów bulionu wołowego do miski z mielonym mięsem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej niewielką ilość mąki na stół i dzieląc ciasto na kawałki, rozwałkuj każdy z nich na cienkie ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dopasowana pokrywa mierzy kształt na tortilli i wycina puste miejsca na cheburek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Każdy wycięty przedmiot jest jeszcze cieńszy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż wymaganą ilość mięsa mielonego bliżej jednej krawędzi na każdym cieście równomierną warstwą.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Składamy ciasto na pół i naciskając je dłońmi, uwalniamy powietrze.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Naciskając widelcem, dobrze chwytamy krawędzie cheburek po obu stronach.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Podgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence i włóż czebureki do wrzącego oleju, które smażymy z każdej strony na złoty kolor.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Aby ułożyć nadmiar tłuszczu, połóż smażone czebureki na serwetce.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

ponad pochwały! Soczyste i chrupiące – idealne chebureki mięsne w pośpiechu! Absolutnie wszyscy uwielbiają te wypieki, ale tylko nieliczni wiedzą, jak prawidłowo gotować. Czy Twoje chebureki nie są cienkie i soczyste? Dzięki temu przepisowi ugotujesz je lepiej niż profesjonalni kucharze! Sekret tkwi w specjalnym składzie ciasta i mięsa mielonego, dzięki czemu sok jest zachowany w środku, a niesamowity aromat mięsa powoduje chęć zjedzenia każdego ostatniego kawałka, nawet u wegetarian!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal / 100g

Podobne przepisy