cienkie naleśniki z jajkami na kwaśnym mleku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
aby zrobić cienkie naleśniki, zagniataj ciasto:
1. Ubij jajka z cukrem i solą.
2. Dodaj trochę kwaśnego mleka, ponownie ubij.
3. Zasypiamy wcześniej przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj.
4. Wlej pozostałe mleko, ubij do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Dodaj olej roślinny, wymieszaj.
ciasto jest gotowe. Jeśli okaże się płynny, dodaj więcej mąki i wlej więcej mleka do zbyt gęstego.
rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem roślinnym. Możesz upiec cienkie i piękne naleśniki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g