cienkie naleśniki z jajkami na kwaśnym mleku

cienkie naleśniki na śniadanie! Gotowanie jest proste, jedzenie jest pyszne! To jeden z najbardziej udanych przepisów, jakie spotkałem. Podoba mi się również fakt, że cienkie naleśniki są dość elastyczne. Oznacza to, że można je jeść po prostu i owinąć w nie różne nadzienia, ale nie będą się rozrywać.
BezstAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 28 % 10 g
węglowodany 56 % 20 g
191 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

aby zrobić cienkie naleśniki, zagniataj ciasto:

1. Ubij jajka z cukrem i solą.
2. Dodaj trochę kwaśnego mleka, ponownie ubij.
3. Zasypiamy wcześniej przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj.
4. Wlej pozostałe mleko, ubij do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Dodaj olej roślinny, wymieszaj.

ciasto jest gotowe. Jeśli okaże się płynny, dodaj więcej mąki i wlej więcej mleka do zbyt gęstego.

rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem roślinnym. Możesz upiec cienkie i piękne naleśniki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy