Domowa Shawarma z kurczakiem i sosem

pyszny, szybki i co najważniejsze prosty przepis na shawarmę. Pyszna domowa shawarma z kurczakiem i sosem. Przygotowanie jest proste i szybkie. Nadaje się jako przystawka lub jako danie główne na lunch lub kolację. Spróbuj ugotować :)
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 18 % 4 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Drobno posiekaj pierś z kurczaka, sól, pieprz, smaż na patelni.
2. Pokrój warzywa.
3. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
4. Tortillę posmarować sosem, ułożyć warzywa i kurczaka, polać sosem i zawinąć.
5. Podsmaż na suchej patelni.

Shawarma — Bliskowschodnie (lewantyńskie) danie z pity lub pity nadziewane grillowanym, a następnie mielonym mięsem (jagnięcina, rzadziej cielęcina, indyk) z dodatkiem przypraw, sosów i sałatki ze świeżych warzyw. W krajach niemuzułmańskich można również znaleźć wieprzowinę. Używany bez użycia sztućców.

pomimo faktu, że we współczesnych słownikach języka rosyjskiego występuje tylko wariant pisowni "shawarma", w niektórych regionach Rosji, w zależności od gęstości osadnictwa diaspor etnicznych, rozpowszechnione są również dialektalne warianty "shaverma" i "Shawarma", co sugeruje, że słowo to jest niedawnym zapożyczeniem (według danych Korpusu Języka Rosyjskiego pierwsza wzmianka pochodzi z 1997 r.) i odpowiednio norma literacka nie została jeszcze utrwalona.

słowo "shawarma" to arabska wymowa tureckiego słowa çevirme oznaczającego przewrócenie i oznaczającego grill.

danie było dostępne dla wszystkich grup ludności i różniło się tylko mięsem, reszta nadzienia była niezmieniona.

w Imperium Osmańskim, co najmniej już w XVII wieku, kawałki mięsa gotowano na poziomym grillu podobnym do kebaba. Pionowy grill pojawił się nie później niż w połowie XIX wieku. Miasto Bursa we współczesnej Turcji, powszechnie uważane za miejsce narodzin döner kebap — "obracanego mięsa") - chipsy mięsne z francuskiego mięsa smażonego na pionowym rożnie.

do shawarmy wybierane jest mięso-jagnięcina, indyk, wołowina, kurczak, czasem wieprzowina. Mięso piecze się specjalną technologią w przeznaczonych do tego pionowych grillach. Kawałki są nawleczone na pionowo ustawiony rożen, obracający się wokół własnej osi i względem elementów grzejnych umieszczonych wzdłuż rożna. Gdy mięso się piecze, kroi się je długim nożem (lub specjalnym elektrycznym nożem tarczowym) na cienkie kawałki, które wpadają na patelnię. Te kawałki są następnie dalej mielone.

wraz z mięsem do nadzienia pita lub pita dodaje się sos (biały czosnek i rzadko czerwony pomidor) i warzywa (kapusta i ogórki).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Tortilla - 286   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy