skład / składniki
metoda gotowania
1. Drobno posiekaj pierś z kurczaka, sól, pieprz, smaż na patelni.
2. Pokrój warzywa.
3. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
4. Tortillę posmarować sosem, ułożyć warzywa i kurczaka, polać sosem i zawinąć.
5. Podsmaż na suchej patelni.
Shawarma — Bliskowschodnie (lewantyńskie) danie z pity lub pity nadziewane grillowanym, a następnie mielonym mięsem (jagnięcina, rzadziej cielęcina, indyk) z dodatkiem przypraw, sosów i sałatki ze świeżych warzyw. W krajach niemuzułmańskich można również znaleźć wieprzowinę. Używany bez użycia sztućców.
pomimo faktu, że we współczesnych słownikach języka rosyjskiego występuje tylko wariant pisowni "shawarma", w niektórych regionach Rosji, w zależności od gęstości osadnictwa diaspor etnicznych, rozpowszechnione są również dialektalne warianty "shaverma" i "Shawarma", co sugeruje, że słowo to jest niedawnym zapożyczeniem (według danych Korpusu Języka Rosyjskiego pierwsza wzmianka pochodzi z 1997 r.) i odpowiednio norma literacka nie została jeszcze utrwalona.
słowo "shawarma" to arabska wymowa tureckiego słowa çevirme oznaczającego przewrócenie i oznaczającego grill.
danie było dostępne dla wszystkich grup ludności i różniło się tylko mięsem, reszta nadzienia była niezmieniona.
w Imperium Osmańskim, co najmniej już w XVII wieku, kawałki mięsa gotowano na poziomym grillu podobnym do kebaba. Pionowy grill pojawił się nie później niż w połowie XIX wieku. Miasto Bursa we współczesnej Turcji, powszechnie uważane za miejsce narodzin döner kebap — "obracanego mięsa") - chipsy mięsne z francuskiego mięsa smażonego na pionowym rożnie.
do shawarmy wybierane jest mięso-jagnięcina, indyk, wołowina, kurczak, czasem wieprzowina. Mięso piecze się specjalną technologią w przeznaczonych do tego pionowych grillach. Kawałki są nawleczone na pionowo ustawiony rożen, obracający się wokół własnej osi i względem elementów grzejnych umieszczonych wzdłuż rożna. Gdy mięso się piecze, kroi się je długim nożem (lub specjalnym elektrycznym nożem tarczowym) na cienkie kawałki, które wpadają na patelnię. Te kawałki są następnie dalej mielone.
wraz z mięsem do nadzienia pita lub pita dodaje się sos (biały czosnek i rzadko czerwony pomidor) i warzywa (kapusta i ogórki).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Tortilla - 286 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g