pieczeń wieprzowa z ziemniakami, marchewką i cebulą

Przygotuj pieczeń na obiad! Obfite i apetyczne! Pieczeń wieprzowa z ziemniakami to smaczne i satysfakcjonujące drugie gorące danie. Proces gotowania nie jest trudny, ale istnieje kilka sekretów, które pomogą uczynić pieczeń tak smaczną, jak to tylko możliwe. Mięso nie może być solone przed gotowaniem. Przyczyni się to do tego, że okaże się miękki i soczysty. Jeśli czas na to pozwala, mięso można wstępnie marynować, co doda pikantności potrawie. Składniki należy dusić na małym ogniu, aby były odpowiednio nasycone swoimi smakami i zapachami.
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 35 % 8 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

pieczeń - danie nie jest nowe, Wiele osób zna od dzieciństwa. Przygotowuje się go z wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny, królika i drobiu. Ten przepis ujawnia proces gotowania pieczeni wieprzowej. Którą część tuszy wybrać? Wystarczy szyja lub szynka. Te części są soczyste, miękkie. Lepiej jest wziąć Żeliwne naczynia do gotowania pieczeni, ponieważ dobrze zatrzymuje ciepło.

1. Kawałek wieprzowiny umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój mięso na kawałki. Jeśli jest nadmiar tłuszczu, można go przyciąć.

2. A teraz przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki, umyj je, pokrój na duże kawałki. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy, suszymy. Przygotowane warzywa kroimy w paski. Obierz marchewki, pokrój w kostkę, ale niezbyt drobno. Obierz czosnek, przepuść przez prasę.

3. Wlej olej roślinny do żeliwnego kotła, Wyślij do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, rozłóż mięso, smaż na dużym ogniu ze wszystkich stron.

4. Następnie rozłóż cebulę i marchewkę, zmniejsz ogień, smaż przez kolejne 3 minuty. A teraz dodaj ziemniaki, paprykę i czosnek. Wlej wodę (możesz bulion), a także dodaj koncentrat pomidorowy, sól, liść laurowy i groszek ziela angielskiego.

5. Dusić składniki na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez godzinę. Jeśli nie ma wystarczającej ilości płynu, możesz dodać więcej wody.

rozłożyć gorącą pieczeń na porcje. Koperek, posiekaj, uzupełnij je potrawą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal / 100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy