różowy łosoś w cieście na skrobi kukurydzianej

pyszna ryba z apetyczną złotą skórką jest pyszna! Różowy łosoś w cieście to danie, które może być zarówno codzienne, jak i świąteczne. Obfite, smaczne, pożywne. Wewnątrz-soczysta ryba, na zewnątrz-rumiana skorupa. Gotowanie takiej ryby nie jest długie i bardzo proste, a wynik z pewnością przypadnie do gustu krewnym. Ryby do tego dania najlepiej wybrać duże. Skrobię kukurydzianą można zastąpić bardziej przystępną cenowo-ziemniaczaną. Ryba w cieście jest również doskonałym daniem do zabrania ze sobą w podróż lub do pracy (szkoły) zamiast kanapek.
AlinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 51 % 18 g
tłuszcze 37 % 13 g
węglowodany 11 % 4 g
199 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Pokrój filet z różowego łososia na kawałki o szerokości trzech centymetrów, przenieś je do odpowiedniego pojemnika, a następnie posyp solą i czarnym pieprzem. W razie potrzeby można również dodać przyprawy odpowiednie dla ryb. Wymieszaj kawałki ryby rękami, aby równomiernie rozprowadzić sól i pieprz.

2. Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek, przenosząc je do osobnych misek. Po ubiciu białka mikserem w pianę (do miękkich szczytów). Żółtka należy również ubić mikserem, aż będą puszyste.

3. W misce do żółtek włóż skrobię kukurydzianą. Jeśli nie ma dostępnej skrobi kukurydzianej, można ją zastąpić skrobią ziemniaczaną. Tutaj dodajemy sól, dobrze wszystko razem mieszamy.

4. Teraz stopniowo wprowadzamy białka do mieszanki żółtkowej, w małych porcjach, delikatnie mieszamy. Przesiej mąkę, wlej sezam, ponownie wymieszaj. Ciasto na ciasto jest gotowe-konsystencja powinna być jak gęsta śmietana. Przy zbyt dużej gęstości można wlać trochę wody i ponownie wymieszać.

5. Podgrzej patelnię olejem roślinnym. Gdy się rozgrzeje, bierzemy kawałki ryby, zanurzamy w cieście, a następnie wkładamy do gorącego oleju. Smaż rybę na złoty i złoty kolor,a następnie odwróć ją na drugą stronę. Smażyć również na złoty kolor.

6. Gotowe kawałki ryby układamy na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.

podawaj ryby na stole na gorąco lub na zimno. I tak, i tak będzie bardzo smacznie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy