skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bujne placki drożdżowe bez jajek? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu ciasto będzie bardziej przewiewne. Podgrzej wodę, aż będzie ciepła.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto, weź przestronną miskę, biorąc pod uwagę, że ciasto będzie pasować i zwiększyć objętość. Wlej ciepłą wodę do miski. Dodaj do niego sól i cukier.
Krok 3:
Dodaj trochę mąki i dodaj przygotowane suche drożdże. Wymieszaj je z ciastem.
Krok 4:
Wlej olej roślinny. Kontynuuj stopniowe dodawanie mąki. W ilości mąki kieruj się konsystencją ciasta.
Krok 5:
Gotowe ciasto jest gęste. Powinien być bez grudek mąki. Aby ciasto było bardziej jednorodne, możesz użyć miksera.
Krok 6:
Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30-40 minut. Drożdże rozpoczną swoją aktywną pracę, a ciasto wzrośnie z czapką. Nie musisz go mieszać.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią olej roślinny. Rozłóż puszyste ciasto łyżką i smaż naleśniki na małym ogniu z obu stron.
Krok 8:
Gotowe naleśniki zmienią kolor na złoty.
Krok 9:
Możesz zrobić naleśniki z przyprawami. Ciasto wyłożyć na patelnię i na wierzch ułożyć na surowym cieście np. jabłka. Następnie odwróć i usmaż z drugiej strony.
Krok 10:
Rozłóż gotowe placki na ręczniku papierowym, aby namoczyć nadmiar oleju. Podczas serwowania uzupełnij naleśniki kwaśną śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g