skład / składniki
metoda gotowania
1. Wieprzowinę myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Odetnij nadmiar tłuszczu, jeśli jest dostępny. Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości.
2. Wlej olej roślinny do kotła, włóż do niego mięso. Dopraw wieprzowinę solą i czarnym pieprzem.
3. Kładziemy kocioł na ogniu, smażymy mięso na złoty kolor. Zajmie to około 10 minut.
4. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w pierścienie, ale niezbyt cienkie. I przepuszczamy czosnek przez prasę. W razie potrzeby goździki można przeciąć na pół bez siekania.
5. Moje chili. Aby danie nie było zbyt ostre, usuwamy nasiona z pieprzu. Zostawiamy strąk w całości, nie będziemy go siekać.
6. Wszystkie przygotowane warzywa wkładamy do kotła z mięsem. Tutaj wysyłamy liście laurowe, goździki, wlewamy sok z limonki i bulion z kurczaka.
7. Przykrywamy kocioł pokrywką, dusimy wieprzowinę na ogniu, aż mięso będzie bardzo delikatne. Gaszenie zajmie od półtorej do dwóch godzin.
8. Cały płyn powinien odparować, a mięso na końcu będzie jeszcze bardziej rumiane. Wyciągamy strąk chili, a wraz z nim nie zapomnij usunąć liści laurowych.
podawaj natychmiast na gorąco. Do mięsa można podawać świeże warzywa, zioła, bardzo przydatny będzie również cienki ormiański chleb pita. Ogólnie rzecz biorąc, takie mięso można przenieść do odpowiedniej patelni i umieścić w zimnym miejscu. Jest doskonale przechowywany w lodówce przez 2-3 dni. Wieprzowinę można po prostu podgrzać w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej przed podaniem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g