wieprzowina z czosnkiem i cebulą w kotle na ognisku

alternatywa dla grilla! Smaczne, aromatyczne, niezwykłe. Dlaczego nie ugotować wieprzowiny w kotle na ognisku? To świetne danie, które można zjeść natychmiast. Powodem tego jest nie tylko świeże powietrze, ale także doskonały smak potrawy. Mięso powinno być bez kości. Wystarczy polędwica, łopatka i inne wybrane części wieprzowiny. Mięso ma bogaty smak i aromat, okazuje się soczyste, pikantne, apetyczne. Bulion można wziąć nie tylko z kurczaka, wystarczy każdy bulion mięsny. Oczywiście musi być świeży. Sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny.
MichałAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 58 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
233 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Wieprzowinę myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Odetnij nadmiar tłuszczu, jeśli jest dostępny. Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości.

2. Wlej olej roślinny do kotła, włóż do niego mięso. Dopraw wieprzowinę solą i czarnym pieprzem.

3. Kładziemy kocioł na ogniu, smażymy mięso na złoty kolor. Zajmie to około 10 minut.

4. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w pierścienie, ale niezbyt cienkie. I przepuszczamy czosnek przez prasę. W razie potrzeby goździki można przeciąć na pół bez siekania.

5. Moje chili. Aby danie nie było zbyt ostre, usuwamy nasiona z pieprzu. Zostawiamy strąk w całości, nie będziemy go siekać.

6. Wszystkie przygotowane warzywa wkładamy do kotła z mięsem. Tutaj wysyłamy liście laurowe, goździki, wlewamy sok z limonki i bulion z kurczaka.

7. Przykrywamy kocioł pokrywką, dusimy wieprzowinę na ogniu, aż mięso będzie bardzo delikatne. Gaszenie zajmie od półtorej do dwóch godzin.

8. Cały płyn powinien odparować, a mięso na końcu będzie jeszcze bardziej rumiane. Wyciągamy strąk chili, a wraz z nim nie zapomnij usunąć liści laurowych.

podawaj natychmiast na gorąco. Do mięsa można podawać świeże warzywa, zioła, bardzo przydatny będzie również cienki ormiański chleb pita. Ogólnie rzecz biorąc, takie mięso można przenieść do odpowiedniej patelni i umieścić w zimnym miejscu. Jest doskonale przechowywany w lodówce przez 2-3 dni. Wieprzowinę można po prostu podgrzać w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej przed podaniem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy