skład / składniki
metoda gotowania
kasza gryczana jest szczególnie smaczna, jeśli gotujesz ją ze smażonym mięsem, z dodatkiem pomidora. Z filetem z kurczaka to danie gotuje się szybciej.
zaczynamy od przygotowania mięsa i warzyw, opłukujemy filet z kurczaka, obieramy cebulę, marchewkę, czosnek i myjemy. Pokrój filet z kurczaka w dużą kostkę, pokrój cebulę w ćwiartki, zetrzyj marchewkę na grubej tarce, rozcieńcz koncentrat pomidorowy w wodzie, posortuj kaszę gryczaną i spłucz.
zaczynamy smażyć filet z kurczaka w rozgrzanym oleju roślinnym na patelni z wysokimi bokami.
po 2-3 minutach dodaj cebulę do kurczaka. Kontynuuj smażenie na dużym ogniu przez kolejne kilka minut.
następnie dodaj marchewkę, sól i przyprawy na patelnię, wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty.
następnie po 2 minutach włóż kaszę gryczaną na patelnię, wymieszaj wszystko i zmniejsz ogień.
wlej kaszę gryczaną z kurczakiem na patelnię z pastą pomidorową rozcieńczoną w wodzie, ponownie wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką.
gotujemy kaszę gryczaną w stylu kupieckim z kurczakiem na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Podczas gotowania kasza gryczana powinna wchłonąć cały płyn i stać się krucha.
przed wyłączeniem ognia przepuszczamy czosnek przez prasę i dodajemy do gotowego naczynia. Wymieszaj i odstaw na kolejną minutę pod pokrywką, a następnie ułóż na talerzach i podawaj na obiad na drugi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g