skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Ta przekąska jest lepiej przygotowana z mielonym mięsem, wtedy będzie bardziej soczysta. Możesz wziąć dowolne mięso mielone, tym razem wybrałem mielonego kurczaka.
Krok 2:
Smaż mięso mielone na oleju roślinnym do miękkości. Drobno posiekaj grzyby, a także usmaż na oleju roślinnym. Jajka ugotować i schłodzić. Schłodzone jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrój pomidory w drobną kostkę, drobno posiekaj warzywa, przepuść czosnek przez prasę.
Krok 3:
W głębokiej misce połącz wszystkie składniki przygotowane do nadzienia. Sól, pieprz, dodaj śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Pokrój chleb pita na kwadraty, połóż nadzienie na jednej krawędzi chleba pita i zawiń chleb pita w bułkę.
Krok 5:
Gotowe bułki smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. Kładziemy je na ręczniku papierowym, pozbywając się nadmiaru oleju, a następnie przenosimy na talerz. Rezultatem jest szybka, gorąca przekąska, która świetnie nadaje się na piknik.
Krok 6:
Przystawka pita z mięsem i warzywami jest gotowa! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na przystawkę. Smacznego!
przepisy na przekąski pita, proste i złożone, codzienne i świąteczne, niezmiennie cieszą się powodzeniem zarówno wśród doświadczonych, jak i początkujących gospodyń domowych. W końcu, jeśli przychodzą do ciebie niespodziewani goście i musisz szybko skomponować przekąski na świątecznym stole, przepisy na chleb pita po prostu ci pomogą.
kilka przydatnych wskazówek dotyczących przygotowywania takich przekąsek:
- do bułek lepiej jest używać prostokątnych arkuszy pita;
- lepiej jest zwinąć rolkę wzdłuż, aby uzyskać długą i niezbyt grubą "kiełbasę";
- gotową bułkę należy pozostawić na czas, aby arkusze chleba pita były nasączone sosem i soczyste;
- gotowy chleb pita w rolce jest krojony w plastry o grubości do czterech centymetrów, zależy to od rodzaju nadzienia;
- rolka zwietrzy się, jeśli jest przechowywana owinięta folią, folią spożywczą lub w ostateczności w celofanowej torbie;
- do tego rodzaju przekąsek należy używać najwyższej jakości pity, dobrze upieczonych arkuszy. Właściwy chleb pita pachnie bardzo apetycznie, podczas gdy niskiej jakości ma zapach surowego ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g