gorąca przekąska pita z mięsem i warzywami

gorąca przekąska w pita z doskonałym połączenie składników. Przepis na przystawkę pita z mięsem i warzywami jest prosty i szybki. Pieczony chleb pita z soczystym nadzieniem z mięsa, grzybów i pomidorów to bardzo smaczna przekąska, która nie pozostawi nikogo obojętnym.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 58 % 19 g
węglowodany 21 % 7 g
233 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Ta przekąska jest lepiej przygotowana z mielonym mięsem, wtedy będzie bardziej soczysta. Możesz wziąć dowolne mięso mielone, tym razem wybrałem mielonego kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smaż mięso mielone na oleju roślinnym do miękkości. Drobno posiekaj grzyby, a także usmaż na oleju roślinnym. Jajka ugotować i schłodzić. Schłodzone jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrój pomidory w drobną kostkę, drobno posiekaj warzywa, przepuść czosnek przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce połącz wszystkie składniki przygotowane do nadzienia. Sól, pieprz, dodaj śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój chleb pita na kwadraty, połóż nadzienie na jednej krawędzi chleba pita i zawiń chleb pita w bułkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe bułki smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. Kładziemy je na ręczniku papierowym, pozbywając się nadmiaru oleju, a następnie przenosimy na talerz. Rezultatem jest szybka, gorąca przekąska, która świetnie nadaje się na piknik.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przystawka pita z mięsem i warzywami jest gotowa! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na przystawkę. Smacznego!

przepisy na przekąski pita, proste i złożone, codzienne i świąteczne, niezmiennie cieszą się powodzeniem zarówno wśród doświadczonych, jak i początkujących gospodyń domowych. W końcu, jeśli przychodzą do ciebie niespodziewani goście i musisz szybko skomponować przekąski na świątecznym stole, przepisy na chleb pita po prostu ci pomogą.
kilka przydatnych wskazówek dotyczących przygotowywania takich przekąsek:
- do bułek lepiej jest używać prostokątnych arkuszy pita;
- lepiej jest zwinąć rolkę wzdłuż, aby uzyskać długą i niezbyt grubą "kiełbasę";
- gotową bułkę należy pozostawić na czas, aby arkusze chleba pita były nasączone sosem i soczyste;
- gotowy chleb pita w rolce jest krojony w plastry o grubości do czterech centymetrów, zależy to od rodzaju nadzienia;
- rolka zwietrzy się, jeśli jest przechowywana owinięta folią, folią spożywczą lub w ostateczności w celofanowej torbie;
- do tego rodzaju przekąsek należy używać najwyższej jakości pity, dobrze upieczonych arkuszy. Właściwy chleb pita pachnie bardzo apetycznie, podczas gdy niskiej jakości ma zapach surowego ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy