Strudel z aromatyczną gruszką w kremowym lukrze

słynne wiedeńskie wypieki w zupełnie nowej wersji! Pachnące karmelizowane kostki gruszek doskonale komponują się z przaśnym ciastem, doskonałym dodatkiem do tego połączenia będzie delikatna kremowa glazura. Cóż, nie zapomnij o płatkach migdałów, uzupełnią całą kompozycję i nadadzą jej świąteczny wygląd!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 72 % 36 g
235 kcal
IG: 8 / 3 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie ciasta. Przesiej mąkę do głębokiej miski, w środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy ciepłą wodę i wlewamy sól. Zagnieść ciasto. Wbij jajko kurze kategorii C2 i kontynuuj wyrabianie ciasta. Aby ciasto było elastyczne, ugniataj je rękami przez 10 minut. Przykryj gotowe ciasto folią spożywczą i pozostaw ciasto do "odpoczynku" na 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj aromatyczne nadzienie gruszkowe. Umyte gruszki kroimy w drobną kostkę, przenosimy na patelnię i smażymy na maśle. W procesie smażenia dodajemy granulowany cukier, gałkę muszkatołową i mielony cynamon, mieszamy i pozwalamy gruszkom się zarumienić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bierzemy ciasto, ugniatamy je rękami i wałkiem do ciasta rozwałkujemy ciasto na cienką prostokątną warstwę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż aromatyczne nadzienie gruszkowe na prostokątnej warstwie ciasta, pozostawiając puste krawędzie ciasta i zawiń ciasto w rolkę, zginając krawędzie, aby całkowicie zakryły nadzienie. Podczas pieczenia nadzienie nie powinno wypływać ze strudla. Na górze wykonujemy nacięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbieramy strudel na blasze do pieczenia, pokrywając go papierem do pieczenia lub kładąc na nim specjalną matę do pieczenia. Ubij jajko kurze widelcem i posmaruj nim strudel za pomocą pędzla do gotowania. Wkładamy blachę do pieczenia ze strudlem do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy przez 40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj kremowy lukier. Wlej 20% śmietany do kadzi, dodaj cukier i zagotuj śmietanę. Następnie zmniejsz ogień i gotuj glazurę przez 20 minut, ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodaj masło i dodaj cukier waniliowy, wymieszaj i zdejmij z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy gotowy strudel z gruszkami z piekarnika, przenosimy go na deskę, polewamy gorącym kremowym lukrem i posypujemy płatkami migdałów. Podczas serwowania pokrój strudel na porcje i podawaj z herbatą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy