skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta. Przesiej mąkę do głębokiej miski, w środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy ciepłą wodę i wlewamy sól. Zagnieść ciasto. Wbij jajko kurze kategorii C2 i kontynuuj wyrabianie ciasta. Aby ciasto było elastyczne, ugniataj je rękami przez 10 minut. Przykryj gotowe ciasto folią spożywczą i pozostaw ciasto do "odpoczynku" na 30 minut.
Krok 2:
Przygotuj aromatyczne nadzienie gruszkowe. Umyte gruszki kroimy w drobną kostkę, przenosimy na patelnię i smażymy na maśle. W procesie smażenia dodajemy granulowany cukier, gałkę muszkatołową i mielony cynamon, mieszamy i pozwalamy gruszkom się zarumienić.
Krok 3:
Bierzemy ciasto, ugniatamy je rękami i wałkiem do ciasta rozwałkujemy ciasto na cienką prostokątną warstwę.
Krok 4:
Rozłóż aromatyczne nadzienie gruszkowe na prostokątnej warstwie ciasta, pozostawiając puste krawędzie ciasta i zawiń ciasto w rolkę, zginając krawędzie, aby całkowicie zakryły nadzienie. Podczas pieczenia nadzienie nie powinno wypływać ze strudla. Na górze wykonujemy nacięcia.
Krok 5:
Zbieramy strudel na blasze do pieczenia, pokrywając go papierem do pieczenia lub kładąc na nim specjalną matę do pieczenia. Ubij jajko kurze widelcem i posmaruj nim strudel za pomocą pędzla do gotowania. Wkładamy blachę do pieczenia ze strudlem do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy przez 40 minut.
Krok 6:
Przygotuj kremowy lukier. Wlej 20% śmietany do kadzi, dodaj cukier i zagotuj śmietanę. Następnie zmniejsz ogień i gotuj glazurę przez 20 minut, ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodaj masło i dodaj cukier waniliowy, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Krok 7:
Wyjmujemy gotowy strudel z gruszkami z piekarnika, przenosimy go na deskę, polewamy gorącym kremowym lukrem i posypujemy płatkami migdałów. Podczas serwowania pokrój strudel na porcje i podawaj z herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g