szaszłyki wieprzowe z cytryną w grillu powietrznym

delikatne kawałki mięsa są gotowe do stopienia się w ustach! Ten przepis kulinarny jest dla amatora. Nie wszyscy kochają cytrynę. Ale szaszłyki wieprzowe z cytryną są wyjątkowo delikatne. Jeśli nie masz grilla powietrznego, możesz gotować kebaby w zwykły sposób: na grillu lub w piekarniku.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 7 % 2 g
199 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto taki minimalny zestaw. Pierwszy raz zrobiłem Kebab według tego przepisu, więc wziąłem ilość produktów na trzy porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso (szyja wieprzowa) pokrojone na kawałki około 80 gramów i polane sokiem z jednej małej cytryny. Dobrze ugniatałem mięso rękami, aby równomiernie rozprowadzić sok. Mięso musi być marynowane w nieutlenionych naczyniach-emaliowanych, szklanych, ceramicznych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ćwiartka świeżej gałki muszkatołowej starta na zwykłej drobnej tarce

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebula obrana i pokrojona w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodałem cebulę i orzechy do mięsa i jeszcze raz dokładnie wymieszałem. Nie musisz jeszcze solić. Pojemnik z mięsem przykryty pokrywką. Można dokręcić folią spożywczą. Nie zostawiaj mięsa w otwartych naczyniach. Wstaw do lodówki na 6-8 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie pokroiłem drugą cytrynę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wybrałem cebulę, możesz ją wyrzucić, już nadał mięsu swój aromat i smak! Teraz mięso można posolić i ponownie ugniatać rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wstępnie zwilżonych drewnianych szpikulcach nawleczyłem kawałki mięsa, przeplatając je cytryną. Będę robił kebaby w grillu powietrznym rozgrzanym do 190 stopni. W czasie zajmie to około 45-50 minut. Szpikulec można umieścić nad naczyniem do pieczenia. Podczas gotowania odwrócił szaszłyki 3-4 razy dla równomiernego pieczenia.

Kebab to najsmaczniejsze jedzenie na świecie, jeśli jest odpowiednio ugotowane. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy