skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto taki minimalny zestaw. Pierwszy raz zrobiłem Kebab według tego przepisu, więc wziąłem ilość produktów na trzy porcje.
Krok 2:
Mięso (szyja wieprzowa) pokrojone na kawałki około 80 gramów i polane sokiem z jednej małej cytryny. Dobrze ugniatałem mięso rękami, aby równomiernie rozprowadzić sok. Mięso musi być marynowane w nieutlenionych naczyniach-emaliowanych, szklanych, ceramicznych.
Krok 3:
Ćwiartka świeżej gałki muszkatołowej starta na zwykłej drobnej tarce
Krok 4:
Cebula obrana i pokrojona w półpierścienie.
Krok 5:
Dodałem cebulę i orzechy do mięsa i jeszcze raz dokładnie wymieszałem. Nie musisz jeszcze solić. Pojemnik z mięsem przykryty pokrywką. Można dokręcić folią spożywczą. Nie zostawiaj mięsa w otwartych naczyniach. Wstaw do lodówki na 6-8 godzin.
Krok 6:
Następnie pokroiłem drugą cytrynę.
Krok 7:
Wybrałem cebulę, możesz ją wyrzucić, już nadał mięsu swój aromat i smak! Teraz mięso można posolić i ponownie ugniatać rękami.
Krok 8:
Na wstępnie zwilżonych drewnianych szpikulcach nawleczyłem kawałki mięsa, przeplatając je cytryną. Będę robił kebaby w grillu powietrznym rozgrzanym do 190 stopni. W czasie zajmie to około 45-50 minut. Szpikulec można umieścić nad naczyniem do pieczenia. Podczas gotowania odwrócił szaszłyki 3-4 razy dla równomiernego pieczenia.
Kebab to najsmaczniejsze jedzenie na świecie, jeśli jest odpowiednio ugotowane. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g