wieprzowina z cebulą i gałką muszkatołową w śmietanie

proste i szybkie danie, które uwielbia moja rodzina. Mięso jest delikatne i niezbyt tłuste (z zastrzeżeniem chudej wieprzowiny). Do tego dania biorę filet wieprzowy bez tłuszczu. Nawet moja roczna córka łatwo żuje takie mięso duszone ze śmietaną.
JagusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 14 % 4 g
187 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kroimy i kotlety mięsne. Zawsze kładę go w torbie celofanowej. W ten sposób utrzymuje młotek i stół w czystości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekane mięso kroimy na paski o szerokości około 2 cm i smażymy na patelni z olejem słonecznikowym. Moja rodzina nie lubi mocno smażonego mięsa w tym daniu, ale jeśli lubisz tosty, smaż je, aż się zarumienią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę na pół pierścienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cebulę do mięsa i mieszaj. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Biorę śmietanę 27%, możesz mieć mniejszą zawartość tłuszczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do mięsa z cebulą dodaje się gałkę muszkatołową. Uwielbiam taki, a nie gotowy proszek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól i pieprz do smaku. Dodaję liść laurowy, ale niekoniecznie!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj śmietanę do mięsa z cebulą. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut. Kto nie lubi płynnego sosu, możesz dusić trochę więcej, aż płyn odparuje do pożądanej konsystencji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy