skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kroimy i kotlety mięsne. Zawsze kładę go w torbie celofanowej. W ten sposób utrzymuje młotek i stół w czystości.
Krok 2:
Posiekane mięso kroimy na paski o szerokości około 2 cm i smażymy na patelni z olejem słonecznikowym. Moja rodzina nie lubi mocno smażonego mięsa w tym daniu, ale jeśli lubisz tosty, smaż je, aż się zarumienią.
Krok 3:
Pokrój cebulę na pół pierścienia.
Krok 4:
Dodaj cebulę do mięsa i mieszaj. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.
Krok 5:
Biorę śmietanę 27%, możesz mieć mniejszą zawartość tłuszczu.
Krok 6:
Do mięsa z cebulą dodaje się gałkę muszkatołową. Uwielbiam taki, a nie gotowy proszek.
Krok 7:
Sól i pieprz do smaku. Dodaję liść laurowy, ale niekoniecznie!
Krok 8:
Dodaj śmietanę do mięsa z cebulą. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut. Kto nie lubi płynnego sosu, możesz dusić trochę więcej, aż płyn odparuje do pożądanej konsystencji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g