sznycel z majonezem wieprzowym

soczyste i aromatyczne danie mięsne na obiad. Sznycel to kawałek panierowanego mięsa. Najczęściej sznycel jest smażony w głębokim tłuszczu, ale podczas pieczenia w piekarniku mięso jest zdrowsze i ma mniej oleju słonecznikowego. Gotowy sznycel ma piękną chrupiącą złotą skórkę i pyszny smak pieczonego mięsa.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 14 g
tłuszcze 61 % 31 g
węglowodany 12 % 6 g
352 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczniemy robić sznycel wieprzowy od przygotowania wszystkich składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę na kawałki o grubości 1,5-2 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko ubij mięso młotkiem kuchennym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubite kawałki wieprzowiny marynowane w majonezie przez 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mąkę z solą, kolendrą i czarnym pieprzem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zwiń wieprzowinę w mące i posyp czosnkiem na wierzchu. Mięso kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i wysmarowanej olejem słonecznikowym. Sznycle wkładamy do piekarnika na 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe sznycle nabierają przyjemnego złotego koloru i subtelnego smaku przypraw i czosnku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj sznycle z dodatkami według własnego gustu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy