ziemniak czosnek bakłażan
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki.
Krok 2:

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w plastry.
Krok 3:

Pokrój bakłażana w plastry.
Krok 4:

Podgrzej patelnię, wlej olej roślinny i rozłóż ziemniaki. Ponownie ziemniaki można smażyć na dwa sposoby: pod pokrywką lub bez na dużym ogniu. Wolę opcję bez pokrywy. W tym przypadku ziemniaki są bardziej chrupiące i opiekane. Pod pokrywką wygląda bardziej jak gotowany gulasz, którego wcale nie lubię. Sól, dodaj przyprawy.
Krok 5:

Osobno smażyć bakłażany.
Krok 6:

Nie do końca, tak jak na zdjęciu.
Krok 7:

Wymieszaj ziemniaki i bakłażany. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i sól. W razie potrzeby możesz dodać posiekany czosnek.
Krok 8:

Gotowe ziemniaki z bakłażanem są najsmaczniejsze, gdy są jeszcze gorące. Po schłodzeniu, a następnie podgrzaniu smak całkowicie się zmienia.
Krok 9:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g

