babka ziemniaczana w piekarniku

świetne rozwiązanie na obfity domowy obiad z prostych produktów! Prawdopodobnie wszyscy znają placki ziemniaczane z kuchni białoruskiej, ale myślę, że niewielu gotowało babcię! Należy to pilnie naprawić-w końcu jest przygotowywany, moim zdaniem, znacznie łatwiej niż placki ziemniaczane. A smak jest bardzo, bardzo interesujący! Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 60 % 12 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wędzony mostek z warstwą kroimy w kostkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć na patelni aż tłuszcz trochę się rozpuści

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebula grubo posiekana

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż cebulę na patelni i smaż na złoty kolor

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki i cebulę można zetrzeć na drobnej tarce, ale można to zrobić szybciej i łatwiej za pomocą blendera. Aby to zrobić, pokrój ziemniaki i cebulę, aby zmieściły się w misce blendera

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel ziemniaki z cebulą w blenderze na puree

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oto taka jednorodna masa, którą mamy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól ziemniaczana

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Perchim

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej mleko

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tymczasem mostek z cebulką już usmażony

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj smażoną cebulę z mostkiem do ziemniaków, wszystko dobrze wymieszaj

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż naszą masę w naczyniu do pieczenia-idealnie powinno to być żeliwo

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj formę folią-zastąpi nam pokrywkę Kazanka, upiecz w piekarniku

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po 45 minutach wyjmujemy babkę ziemniaczaną z piekarnika i usuwamy folię (lub zdejmujemy pokrywkę w przypadku pieczenia w kotle)

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nasza babka ziemniaczana jest gotowa

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podawaj ze śmietaną i świeżymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy