skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Wędzony mostek z warstwą kroimy w kostkę
Krok 3:
Smażyć na patelni aż tłuszcz trochę się rozpuści
Krok 4:
Cebula grubo posiekana
Krok 5:
Rozłóż cebulę na patelni i smaż na złoty kolor
Krok 6:
Ziemniaki i cebulę można zetrzeć na drobnej tarce, ale można to zrobić szybciej i łatwiej za pomocą blendera. Aby to zrobić, pokrój ziemniaki i cebulę, aby zmieściły się w misce blendera
Krok 7:
Zmiel ziemniaki z cebulą w blenderze na puree
Krok 8:
Oto taka jednorodna masa, którą mamy
Krok 9:
Sól ziemniaczana
Krok 10:
Perchim
Krok 11:
Wlej mleko
Krok 12:
Tymczasem mostek z cebulką już usmażony
Krok 13:
Dodaj smażoną cebulę z mostkiem do ziemniaków, wszystko dobrze wymieszaj
Krok 14:
Rozłóż naszą masę w naczyniu do pieczenia-idealnie powinno to być żeliwo
Krok 15:
Przykryj formę folią-zastąpi nam pokrywkę Kazanka, upiecz w piekarniku
Krok 16:
Po 45 minutach wyjmujemy babkę ziemniaczaną z piekarnika i usuwamy folię (lub zdejmujemy pokrywkę w przypadku pieczenia w kotle)
Krok 17:
Nasza babka ziemniaczana jest gotowa
Krok 18:
Podawaj ze śmietaną i świeżymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g