skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj jedzenie. Umyj mięso i warzywa. Przystąpić.
2. Drobno posiekaj kapustę. Sól trochę.
3. Pokrój pomidora w plasterki i ogórek w paski.
4. Do sosu wymieszaj majonez z keczupem i szczyptą czarnego pieprzu.
5. Filet z kurczaka sól, pieprz, smaż na średnim ogniu pod pokrywką z obu stron, aż będzie ugotowany. Zdjąć z ognia.
6. Rozłóż chleb pita na stole roboczym. Obficie posmaruj środek sosem. Rozłóż kapustę, pomidor, ogórek.
7. Pokrój gotowego kurczaka, połowa kawałka idzie na jedną shawarmę. Posyp trochę sosem.
8. Zawiń kopertę tak, aby boki były zakryte. Spróbuj mocno zwinąć shawarmę i wyślij ją na czystą i suchą patelnię (jeśli jest grill, będzie to najlepsze rozwiązanie) na kilka minut, aż zrumieni się po obu stronach.
9. Shawarma jest gotowa! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g