Shawarma w pita z ogórkami

bardzo szybki, łatwy i smaczny-spodoba się wszystkim.
Tatiana materenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 17 % 4 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Przygotuj jedzenie. Umyj mięso i warzywa. Przystąpić.
2. Drobno posiekaj kapustę. Sól trochę.
3. Pokrój pomidora w plasterki i ogórek w paski.
4. Do sosu wymieszaj majonez z keczupem i szczyptą czarnego pieprzu.
5. Filet z kurczaka sól, pieprz, smaż na średnim ogniu pod pokrywką z obu stron, aż będzie ugotowany. Zdjąć z ognia.
6. Rozłóż chleb pita na stole roboczym. Obficie posmaruj środek sosem. Rozłóż kapustę, pomidor, ogórek.
7. Pokrój gotowego kurczaka, połowa kawałka idzie na jedną shawarmę. Posyp trochę sosem.
8. Zawiń kopertę tak, aby boki były zakryte. Spróbuj mocno zwinąć shawarmę i wyślij ją na czystą i suchą patelnię (jeśli jest grill, będzie to najlepsze rozwiązanie) na kilka minut, aż zrumieni się po obu stronach.
9. Shawarma jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy