Stroganow z kurczaka wołowego

Szybki i pyszny obiad z prostych składników. Czytaj i gotuj! oczywiście bardziej poprawne byłoby nazwanie tego dania kuro-Stroganov lub kurogribostroganov, ale powiązanie z klasycznym przepisem, mąką parzoną na maśle o orzechowym aromacie i zwykłym podawaniu z makaronem lub tłuczonymi ziemniakami dyktuje ich warunki - przed tobą przepis Stroganow wołowy z kurczakiem i pieczarkami!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 14 % 4 g
198 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w średniej wielkości kostkę. Możesz mieć półpierścienie lub słomki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mąkę, sól i paprykę do torby, wymieszaj. Kładziemy tam kurczaka, zamykamy torbę i potrząsając, panierujemy mięso w mące. Odkładamy na bok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i pokrój grzyby. Połówki lub 4 części, jeśli są duże. Możesz i grube płyty-jak chcesz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z grzybami. Włóż je na chwilę do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż kawałki kurczaka na tej samej patelni. Smażyć w razie potrzeby-odwrócić na drugą stronę. Nie wysychaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Układamy również kurczaka na talerzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż masło na patelnię, wlej pozostałą mąkę smaż mąkę na kolor orzechowy. W tym procesie dodaj musztardę. Rozłóż grzyby, cebulę i kurczaka na mieszance (Francuzi nazywają to zasmażką).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę i śmietanę, dobrze podgrzej i podawaj. Podczas serwowania można posypać ziołami lub czarnym pieprzem. I możesz zetrzeć kawałek parmezanu...

do takiego dania można przygotować spaghetti (lub inny makaron). Na 1 porcję potrzebujesz 100 g spaghetti, litr wrzącej wody z 1 łyżeczką. sól T 1 łyżka. l olej. Gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ponieważ czas gotowania zależy od rodzaju mąki, z której wykonany jest makaron.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy