grube naleśniki mleczne
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
Ubij jajka trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 3:
Dodaj sól i jajka do zimnego mleka.
Krok 4:
Dodaj cukier, dobrze wymieszaj. Jeśli lubisz słodkie naleśniki, możesz dodać więcej cukru.
Krok 5:
Wlej roztopione masło, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Dodaj proszek do pieczenia ciasta, wymieszaj. Zamiast tego możesz dodać sodę gaszoną.
Krok 7:
W kilku krokach wprowadź przesianą mąkę. Trzepaczką mieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Pozostaw gotowe ciasto na 5 minut.
Krok 9:
Nasmaruj patelnię olejem roślinnym. Wlej niewielką ilość ciasta na tortillę. Smaż naleśnik z obu stron na złoty kolor.
Krok 10:
Ułóż gotowe naleśniki w stos na talerzu. Podawaj gorące wypieki na stole wraz z dżemem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g