skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy wszystkie niezbędne produkty do przepisu, w którym powiem Ci, jak usmażyć jajecznicę na śniadanie.
Krok 2:
Przejdź do gotowania. Najpierw rozbij kilka jajek do głębokiej miski. Wlej mleko. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 3:
Wszystko dokładnie wymieszaj i ubij równolegle trzepaczką.
Krok 4:
Umieść patelnię na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, włóż kawałek masła. Czekamy, aż masło się rozpuści i spieni. Następnie wlej mieszaninę jajek na patelnię.
Krok 5:
I od razu zaczynamy mieszać łopatką. Zobaczysz, że jajka natychmiast zaczynają się wiązać. Zwykle prawie natychmiast wyjmuję jajecznicę z pieca, gdy jest jeszcze bardzo luźna i soczysta, ale można ją smażyć trochę mocniej. Jajecznica jest gotowa. Podawaj na stole na kawałku tostów lub z lekką sałatką. Smacznego!
nie poświęcisz więcej niż dwie minuty na przygotowanie tego dania. Wszystkie produkty biorę do smaku. Spróbuj połączyć różne proporcje jajek, mleka i przypraw, wybierz to, co najbardziej Ci się spodoba. Z taką jajecznicą możesz rozpocząć dzień, przygotowując ją jako śniadanie dla siebie i swoich bliskich. Okazuje się delikatny i soczysty, o kremowym smaku. Do jego przygotowania jaja mogą być używane w domu, ale w skrajnych przypadkach odpowiednie są również jaja sklepowe. Czasami idę dalej i robię kanapki z przekąskami z jej udziałem. Aby to zrobić, smaż plasterki białego bochenka z obu stron na złoty kolor na patelni z masłem, rozłóż na nim liście sałaty i cienkie kółko świeżego pomidora, trochę soli. Następnie układam jajecznicę i posypuję wszystko serem i posiekanym koperkiem. Na gorącej jajecznicy ser topi się i wychodzi bardzo apetycznie. I możesz dodać ser natychmiast do jajecznicy, gdy jest na patelni, aby ser się stopił i"skleił naszą masę". Również zamiast bochenka możesz wziąć bułkę do hot doga, pokroić ją i włożyć do środka nasze nadzienie. Improwizuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g