jajecznica na śniadanie

Przygotuj jajecznicę na śniadanie-świetny początek dnia! To proste danie nazywam jajecznicą "ukochaną", ponieważ smakuje nawet tym moim przyjaciołom, którzy nie tolerują smażonych jajek na duchu. Dużym plusem jest to, że takie jajecznica jest przygotowywana z produktów, które zawsze są w lodówce.
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 73 % 24 g
węglowodany 6 % 2 g
249 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy wszystkie niezbędne produkty do przepisu, w którym powiem Ci, jak usmażyć jajecznicę na śniadanie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przejdź do gotowania. Najpierw rozbij kilka jajek do głębokiej miski. Wlej mleko. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i ubij równolegle trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, włóż kawałek masła. Czekamy, aż masło się rozpuści i spieni. Następnie wlej mieszaninę jajek na patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I od razu zaczynamy mieszać łopatką. Zobaczysz, że jajka natychmiast zaczynają się wiązać. Zwykle prawie natychmiast wyjmuję jajecznicę z pieca, gdy jest jeszcze bardzo luźna i soczysta, ale można ją smażyć trochę mocniej. Jajecznica jest gotowa. Podawaj na stole na kawałku tostów lub z lekką sałatką. Smacznego!

nie poświęcisz więcej niż dwie minuty na przygotowanie tego dania. Wszystkie produkty biorę do smaku. Spróbuj połączyć różne proporcje jajek, mleka i przypraw, wybierz to, co najbardziej Ci się spodoba. Z taką jajecznicą możesz rozpocząć dzień, przygotowując ją jako śniadanie dla siebie i swoich bliskich. Okazuje się delikatny i soczysty, o kremowym smaku. Do jego przygotowania jaja mogą być używane w domu, ale w skrajnych przypadkach odpowiednie są również jaja sklepowe. Czasami idę dalej i robię kanapki z przekąskami z jej udziałem. Aby to zrobić, smaż plasterki białego bochenka z obu stron na złoty kolor na patelni z masłem, rozłóż na nim liście sałaty i cienkie kółko świeżego pomidora, trochę soli. Następnie układam jajecznicę i posypuję wszystko serem i posiekanym koperkiem. Na gorącej jajecznicy ser topi się i wychodzi bardzo apetycznie. I możesz dodać ser natychmiast do jajecznicy, gdy jest na patelni, aby ser się stopił i"skleił naszą masę". Również zamiast bochenka możesz wziąć bułkę do hot doga, pokroić ją i włożyć do środka nasze nadzienie. Improwizuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy