skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie. Obierz ziemniaki.
Krok 2:
Zetrzyj ziemniaki na średniej tarce i do zrumienienia wyciśnij sok.
Krok 3:
Dodaj jajko, sól i pieprz do ziemniaków.
Krok 4:
Dodaj skrobię.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Do mięsa mielonego wyciśnij ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Jeśli ziemniaki i tak dały dużo soku, a masa jest płynna, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj.
Krok 8:
Wlej olej na patelnię i krótko podgrzej.
Krok 9:
Ułóż płaskie tortille z masą ziemniaczaną.
Krok 10:
Połóż ziemniaki na tortilli z mielonego mięsa.
Krok 11:
Przykryj kolejną warstwą ziemniaków. Przykryj i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Jeśli masz piec elektryczny, zmniejsz ogień do najmniejszego i gotuj, aż dolna warstwa ziemniaków będzie złota.
Krok 12:
Odwróć czarowników na drugą stronę i smaż pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Krok 13:
Kiedy czarownicy są złoci, a mięso mielone w środku jest gotowe,wyjmij je na talerz.
Krok 14:
Czarownicy lepiej jeść na gorąco.
miłego! Zajebiście!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g