skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kapustę z grzybami w piekarniku? Na początek przygotujemy wszystkie składniki niezbędne do przygotowania duszonej kapusty z grzybami w piekarniku. Obierz i umyj jedną cebulę, jedną dużą marchewkę, umyj grzyby (mam pieczarki).
Krok 2:
600-700 gramów białej kapusty (to nieco mniej niż połowa główki kapusty) drobno posiekaj lub zetrzyj na specjalnej tarce do kapusty. Bardziej mi się podoba na tarce, kapusta jest bardzo cienko posiekana. Jeśli kapusta jest twarda, ściskamy ją lekko rękami, aby kapusta wypuściła sok i stała się bardziej miękka.
Krok 3:
Pokrój marchewki w paski (użyłem kręconego noża). Przenieś przygotowaną kapustę i marchewkę do naczynia do pieczenia.
Krok 4:
Napełnij warzywa pół szklanki wody, przykryj folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Krok 5:
Podczas gdy kapusta marnieje w piekarniku, zajmijmy się grzybami. Pokrój grzyby na talerze.
Krok 6:
Wlej dwie łyżki oleju roślinnego na patelnię i wyślij grzyby do smażenia. Grzyby najpierw wydzielają dużo płynu. Gdy cały płyn się zagotuje, a grzyby zaczną się smażyć, dodaj posiekaną cebulę do grzybów. Jeśli najpierw dodasz cebulę, a następnie grzyby, cebula będzie gotowana w soku grzybowym, a nie smażona.
Krok 7:
Smażyć grzyby z cebulą na złoty kolor.
Krok 8:
Teraz zajmijmy się dressingiem do naszej duszonej kapusty z grzybami w piekarniku. Wymieszaj śmietanę i majonez w równych proporcjach, dodaj mieszankę świeżo zmielonej papryki. Śmietanę można zastąpić ciężką śmietaną.
Krok 9:
Wyjmujemy trochę z piekarnika pod duszoną kapustą z marchewką i usuwamy folię. Do kapusty dodajemy pieczarki smażone z cebulą i dressing, który nada potrawie kremową nutę.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj warzywa z grzybami. Odsyłamy z powrotem do piekarnika na dziesięć minut, aby wszystkie składniki zaprzyjaźniły się.
danie jest samowystarczalne, nie wymaga żadnego dodatku ani przystawki, ani czegoś mięsnego. Wegetarianie naprawdę docenią taką kapustę.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Możesz zobaczyć opcje przepisów
tutaj.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g