skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Do ciasta przesiej mąkę solą i sodą. Lekko podgrzej kefir, powinien być ciepły (więc znacznie łatwiej reaguje z sodą), rozpuść masło i dodaj do kefiru
Krok 3:
Robimy dziurę w mące i wlewamy kefir z masłem. Zagniatamy miękkie, bardzo przyjemne ciasto. Jeśli okaże się zbyt lepki, dodaj trochę mąki
Krok 4:
Gotowe ciasto odstawiamy na 10-15 minut
Krok 5:
Zróbmy nadzienie
Krok 6:
Jajka na twardo pokrój w małą kostkę, zetrzyj ser, drobno posiekaj cebulę, wszystko wymieszaj, nasze nadzienie jest gotowe
Krok 7:
Ciasto dzielimy na 7 równych kulek. Każdą kulkę zwijamy w ciasto
Krok 8:
Rozłóż nadzienie na środku ciasta
Krok 9:
I ściśnij z powrotem w piłkę. Teraz bardzo ostrożnie, ale pewnie, zwiń go w cienkie ciasto
Krok 10:
Smażyć tortille na suchej lub natłuszczonej patelni, przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Jeśli smażysz na suchej patelni. następnie posmaruj gotowe ciasto masłem. Nasze tortille są gotowe, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g