tortille z mozzarellą i zieloną cebulą

Świetne, sycące tortille z nadzieniem i chrupiącą skórką! Ciasta gotują się bardzo szybko, okazują się bardzo smaczne, a jako nadzienie możesz użyć nie tylko mozzarelli, ale także dowolnego innego sera lub twarogu lub po prostu jajek z ziołami lub grzybami, ogólnie wszystko, co kochasz!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 13 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 41 % 21 g
270 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do ciasta przesiej mąkę solą i sodą. Lekko podgrzej kefir, powinien być ciepły (więc znacznie łatwiej reaguje z sodą), rozpuść masło i dodaj do kefiru

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Robimy dziurę w mące i wlewamy kefir z masłem. Zagniatamy miękkie, bardzo przyjemne ciasto. Jeśli okaże się zbyt lepki, dodaj trochę mąki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto odstawiamy na 10-15 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zróbmy nadzienie

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka na twardo pokrój w małą kostkę, zetrzyj ser, drobno posiekaj cebulę, wszystko wymieszaj, nasze nadzienie jest gotowe

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto dzielimy na 7 równych kulek. Każdą kulkę zwijamy w ciasto

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż nadzienie na środku ciasta

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I ściśnij z powrotem w piłkę. Teraz bardzo ostrożnie, ale pewnie, zwiń go w cienkie ciasto

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażyć tortille na suchej lub natłuszczonej patelni, przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Jeśli smażysz na suchej patelni. następnie posmaruj gotowe ciasto masłem. Nasze tortille są gotowe, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy