cienki chleb pita bez drożdży

pyszny i zdrowy orientalny domowy chleb! Bez drożdży! Bardzo lubimy cienki chleb pita - jemy go z pierwszymi daniami i drugimi. Szczególnie lubimy owijać w nim różne nadzienia-warzywa, mięso i ich mieszankę z różnymi sosami. Bardzo smaczne! Wcześniej kupowaliśmy chleb pita w sklepie, a teraz sami go gotujemy. Okazało się to znacznie łatwiejsze niż się wydawało, a produkty do takiego chleba pita są bardzo proste, które zawsze są pod ręką.
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 79 % 41 g
228 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przygotowanie takiego chleba pita wcale nie jest trudne. Musisz to zrobić:

1. Dodaj sól, olej, gorącą wodę do przesianej mąki.
2. Dobrze zagnieść ciasto i włożyć do torebki na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
3. Rozwałkuj cienkie tortille o odpowiedniej wielkości i usmaż na sucho
patelnia z obu stron przez około minutę.
4. Gorący chleb pita należy zwilżyć wodą i przykryć ręcznikami.

możesz podawać go z różnymi potrawami, a także zawijać w niego ciekawe nadzienia. Jest pyszny nawet sam w sobie, na przykład z mlekiem lub kefirem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy