sandacz w mące w oliwie z oliwek na patelni
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
pierwszą rzeczą do zrobienia jest oczyszczenie ryby i przygotowanie kawałków polędwicy. Sandacz jest łatwo czyszczony: odcinamy głowę i płetwy, odcinamy ogon, przecinamy brzuch, ostrożnie odcinamy części polędwicy. Pocieramy rybę przyprawami, solą i pieprzem i odstawiamy na 10-15 minut. Rozbij jajka do miski, dodaj trochę przypraw. Ubij trzepaczką, aż będzie gładka. Następnie dodaj około pół szklanki przegotowanej wody i mąki, ponownie ubij trzepaczką, aż będzie gładka.
zanurz kawałki ryby w przygotowanym cieście i natychmiast rozłóż na rozgrzanej patelni. Smażyć na oleju, aż z jednej strony powstanie złoty kolor. Następnie odwróć i smaż na skórkę z drugiej strony.
sandacz w cieście jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g