sandacz w mące w oliwie z oliwek na patelni

przepyszna ryba w cieście! Polizasz palce! Sandacz to wspaniała ryba, idealna do karmienia dzieci i dorosłych. Ma zrównoważony skład i obfitość składników odżywczych. Inną charakterystyczną cechą sandacza jest to, że ma stosunkowo mało kości!
KsyunczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 16 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 7 % 2 g
152 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

pierwszą rzeczą do zrobienia jest oczyszczenie ryby i przygotowanie kawałków polędwicy. Sandacz jest łatwo czyszczony: odcinamy głowę i płetwy, odcinamy ogon, przecinamy brzuch, ostrożnie odcinamy części polędwicy. Pocieramy rybę przyprawami, solą i pieprzem i odstawiamy na 10-15 minut. Rozbij jajka do miski, dodaj trochę przypraw. Ubij trzepaczką, aż będzie gładka. Następnie dodaj około pół szklanki przegotowanej wody i mąki, ponownie ubij trzepaczką, aż będzie gładka.

zanurz kawałki ryby w przygotowanym cieście i natychmiast rozłóż na rozgrzanej patelni. Smażyć na oleju, aż z jednej strony powstanie złoty kolor. Następnie odwróć i smaż na skórkę z drugiej strony.

sandacz w cieście jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy