kiszona na patelni z olejem roślinnym

szybkie danie do dekoracji lub jako nadzienie do ciast. Kapusta kiszona smażona z cebulą to świetne nadzienie do pasztecików lub dodatek do złożonego przystawki.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 70 % 14 g
węglowodany 25 % 5 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

bardzo prosty i powszechny przepis z kiszoną kapustą. Rzeczywiście, smażona kapusta kiszona jest również dodatkiem do mięsa lub ryb, stanowiącym mieszankę, zwłaszcza rybną - zgodnie ze starymi przepisami (wtedy nazywano ją wieśniaczką), a jakie wspaniałe ciasta uzyskuje się z nadzieniem z prażonej kapusty! Cebula nadaje potrawie smakową kompletność.
aby smażona kapusta kiszona okazała się smaczna, nie powinna być zbyt kwaśna - w tym przypadku kapustę należy umyć w kilku wodach, ta ostatnia powinna być gorąca, jeśli nadal jest kwaśna, dodaj cukier do wody i przytrzymaj przez chwilę, podczas smażenia możesz również dodać trochę cukru do patelni z kapustą.
więc opłucz kapustę, wyciśnij.
na patelni rozgrzej olej i lekko usmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy stanie się przezroczysty i złoty, dodaj wyciśniętą kapustę, wymieszaj i smaż z okresowym mieszaniem do pożądanej konsystencji: ktoś lubi, aż się zrumieni, ktoś tylko lekko smaży.
podawaj gotową kapustę na gorąco jako dodatek do mięsa lub ryb, jest dobra z gotowanymi ziemniakami polanymi olejem. Jeśli chcesz użyć jako nadzienia-pamiętaj, aby schłodzić do temperatury pokojowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy