skład / składniki
metoda gotowania
bardzo prosty i powszechny przepis z kiszoną kapustą. Rzeczywiście, smażona kapusta kiszona jest również dodatkiem do mięsa lub ryb, stanowiącym mieszankę, zwłaszcza rybną - zgodnie ze starymi przepisami (wtedy nazywano ją wieśniaczką), a jakie wspaniałe ciasta uzyskuje się z nadzieniem z prażonej kapusty! Cebula nadaje potrawie smakową kompletność.
aby smażona kapusta kiszona okazała się smaczna, nie powinna być zbyt kwaśna - w tym przypadku kapustę należy umyć w kilku wodach, ta ostatnia powinna być gorąca, jeśli nadal jest kwaśna, dodaj cukier do wody i przytrzymaj przez chwilę, podczas smażenia możesz również dodać trochę cukru do patelni z kapustą.
więc opłucz kapustę, wyciśnij.
na patelni rozgrzej olej i lekko usmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy stanie się przezroczysty i złoty, dodaj wyciśniętą kapustę, wymieszaj i smaż z okresowym mieszaniem do pożądanej konsystencji: ktoś lubi, aż się zrumieni, ktoś tylko lekko smaży.
podawaj gotową kapustę na gorąco jako dodatek do mięsa lub ryb, jest dobra z gotowanymi ziemniakami polanymi olejem. Jeśli chcesz użyć jako nadzienia-pamiętaj, aby schłodzić do temperatury pokojowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g