sos boloński na boczku wieprzowym

klasyczny przepis na pyszny sos. Gotuj i ciesz się! Bardzo smaczny sos pomidorowy Bolognese doskonale uzupełni spaghetti. Próbowałem też zrobić z nim pizzę-okazuje się całkiem nieźle. Gotuj ze mną, eksperymentuj, zaskakuj krewnych!
Mya-ChaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 25 % 5 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Pokrój mostek, seler, marchewkę i cebulę w kostkę, a także drobno posiekaj czosnek.
2. Smażyć pokrojone składniki na oliwie z oliwek przez 7 minut.
3. Dodaj mięso mielone, smaż przez kolejne 5 minut.
4. Wprowadzamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy przez 5-7 minut.
5. Wybieramy patelnię do duszenia - powinna mieć grube dno i ściany. Wlej do niego zawartość patelni, dodaj sól i pieprz, pomidory, posiekane warzywa: bazylię, tymianek, oregano.
6. Wlewamy wino. Ciecz powinna pokrywać zawartość o kilka centymetrów. Jeśli tak się nie stanie, dodaj odpowiednią ilość wody lub bulionu.
6. Doprowadź Bolognese do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 60 minut.

czasami zdarza się, że pomidory są kwaśne, a następnie trzeba dodać trochę cukru do smaku.

używaj Bolognese zgodnie z zaleceniami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano świeże - 25   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy