skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój mostek, seler, marchewkę i cebulę w kostkę, a także drobno posiekaj czosnek.
2. Smażyć pokrojone składniki na oliwie z oliwek przez 7 minut.
3. Dodaj mięso mielone, smaż przez kolejne 5 minut.
4. Wprowadzamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy przez 5-7 minut.
5. Wybieramy patelnię do duszenia - powinna mieć grube dno i ściany. Wlej do niego zawartość patelni, dodaj sól i pieprz, pomidory, posiekane warzywa: bazylię, tymianek, oregano.
6. Wlewamy wino. Ciecz powinna pokrywać zawartość o kilka centymetrów. Jeśli tak się nie stanie, dodaj odpowiednią ilość wody lub bulionu.
6. Doprowadź Bolognese do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 60 minut.
czasami zdarza się, że pomidory są kwaśne, a następnie trzeba dodać trochę cukru do smaku.
używaj Bolognese zgodnie z zaleceniami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano świeże - 25 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g