skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bierzemy pięć ziemniaków i gotujemy je "w mundurze", to znaczy bez obierania. Wkładamy do zimnej wody, stawiamy na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj do miękkości, a następnie zanurz w zimnej wodzie i wyczyść. Wkładamy do miski, dodajemy zmieloną kolendrę, masło, sól, pieprz i kolendrę. Dla opcji
kotlety ziemniaczane chude
masło zastępujemy margaryną.
następnie ugniataj wszystko widelcem lub specjalnym zgniataczem, aż będzie gładkie. Najważniejsze, że nie ma grudek. Mięso mielone formujemy w postaci płaskich podłużnych lub okrągłych kotletów o średnicy około pięciu do siedmiu centymetrów i grubości dwóch do trzech centymetrów. Rzuć każdą bułkę tartą i odłóż na bok.
podgrzej na patelni około dwóch łyżek oleju roślinnego na średnim ogniu. Smażyć kotlety, aż po obu stronach pojawi się złoty kolor. Jeśli nie ma wystarczającej ilości oleju, należy go dodać między partiami.
podajemy do stołu, dekorując ziołami, z sałatkami warzywnymi. I ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g