Chyczyna na wodzie mineralnej z serem

cienkie i apetyczne nadziewane tortille! Pyszne! Chychiny są wszechstronnym daniem, ponieważ nadzienie można przygotować na słodko i podawać z herbatą lub słoną - i podawać z zupą. Ale są również dobre jako danie główne, ponieważ są bardzo sycące. A jakie pyszne! Zwłaszcza z serem Adyghe.
vasilnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 59 % 29 g
259 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

przesiej mąkę do miski, włóż sól, wlej wodę mineralną i kefir, zagniataj ciasto. Pozwól mu leżeć przez 20-30 minut. Konsystencja ciasta powinna być elastyczna, elastyczna.

zajmijmy się nadzieniem: zetrzyj ser, posiekaj wcześniej umyty i wysuszony koperek.

ciasto dzielimy na 10 równych części, z których każda ma kształt Koloboka. Rozwałkuj bułki w cienkie ciasta. Rozłóż nadzienie na środku ciastek, podnieś krawędzie ciasta i uformuj zamkniętą torbę, ostrożnie przyklejając krawędzie. Każdą torebkę zwijamy w warstwę o średnicy około 15 cm i grubości 4 mm. robimy to bardzo ostrożnie, aby nie rozerwać ciasta.

smażyć chychin na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Kiedy tortilla puchnie, będzie to sygnał, że należy ją odwrócić. To samo dotyczy odwrotnej strony - po wzdęciu ciasta należy go usunąć z patelni.

gotowe chychiny smarujemy roztopionym masłem, układamy jeden na drugim, kroimy na 4 części i podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy